Programma

Playbacken op het podium

  1. Nieuwschevron right
  2. Playbacken op het podium

Britney Spears wordt verdacht van playbacken tijdens haar 2014 Las Vegas shows. Hoort het bij het vak? Wat filmpjes om de zaak te onderzoeken...

Spears zou de afgelopen dagen in Las Vegas voor een eigen vertolking gebruik maken van de stem van zangeres Sia, schrijfster van een van haar liedjes. Herken jij de stem? Oordeel zelf hierboven.

Wat je er ook van vindt, er zijn verschillende vormen van playbacken, soms zelfs lachwekkend. Bekijk hier een aantal voorbeelden:

You know it's true

Rond 1990 breekt het mooie duo Fab Morvan en Rob Pilatus, beter bekend als Milli Vanilli, wereldwijd door met popliedjes als 'Girl You Know It's True' en 'Girl I'm Gonna Miss You'. De wereld staat aan hun voeten! Maar er klopt iets niet. Dan barst de bom: de liedjes blijken ingezongen door geheel andere heren. Het duo levert hun net gewonnen Grammy's in en verdwijnt na een gefaalde come-back van het toneel.

Mr. President

Ook gevestigde nachtegaaltjes hebben soms een beetje hulp nodig, zo blijkt. Al geven ze het niet meteen toe. Beyoncé zingt bij de inauguratie van Barack Obama in 2013 het Amerikaanse volkslied. Maar omdat de koude buitenlucht niet goed voor de stembanden is wordt een bandje gedraaid, al houdt de zangeres aanvankelijk vol dat het rechtstreeks gezongen is. Uiteindelijk geeft ze haar 'misstap' toe, op spectaculaire wijze! Ook Whitney Houston heeft deze vorm van 'vooropname' naar verluidt wel eens ingezet. Kan jij het zien?

Heft in eigen hand

Soms wil een artiest niet playbacken, maar kan het even niet anders. Maar dat hoeft niet geaccepteerd te worden! De Britse rockband Muse neemt het playbacken in 2009 in de maling bij hun optreden in een Italiaans televisieprogramma. Voor de lol wisselen alle leden van positie, om vervolgens hun single 'Uprising' op te voeren. Ook Oasis' bad boys Liam en Noel Gallagher hebben in 1995 schijt aan playbacken -zelfs voor de BBC- en lossen een backstage ruzie op creatieve wijze op door te ruilen van plaats.

Kwestie van timing

Zouden ze media-training krijgen, die rocksterren? Het is en blijft een vorm van acteren, en timing is essentieel. Zo heeft Jon Bon Jovi ongetwijfeld geleerd nooit meer weg te lopen van de microfoon op tv, iets dat popster Ashlee Simpson wel deed toen het verkeerde liedje ingestart werd.

Neem jij het een artiest kwalijk als hij of zij playbackt, of hoort het bij de business? Laat het hiernaast weten!

Ster advertentie
Ster advertentie