Programma

Hoogleraar Ellen Kampman: 'Koffie kan risico op kanker verlagen'

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogleraar Ellen Kampman: 'Koffie kan risico op kanker verlagen'

In de vierde aflevering van Oorlog in je Lichaam praat oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen onder andere met hoogleraar voeding en ziekte Ellen Kampman.

Ellen Kampman is hoogleraar voeding en ziekte aan de Wageningen Universiteit en doet daar al 35 jaar onderzoek naar de rol van voeding bij het ontstaan en de behandeling van kanker. Over de invloed van voeding op kanker vertelt ze: "Als we het roken niet meenemen, wordt er geschat dat we ongeveer 30% van alle soorten kanker zouden kunnen voorkomen. Dat zou zo’n 30.000 mensen per jaar schelen, die de diagnose niet te horen krijgen."

Koffie drinken verlaagt risico

Veel mensen denken dat koffie het risico op kanker verhoogt, maar volgens Ellen is niets minder waar. Ze vertelt: "Bij 3 à 4 koppen per dag kan koffie juist het risico op bepaalde vormen van kanker verlagen, waaronder lever- en baarmoederkanker. Er is geen enkele vorm van kanker waarbij koffie het risico verhoogt." In de podcast geeft Kampman tips over welke voedingsmiddelen en welke leefstijlen goed zijn voor het voorkomen van bepaalde vormen van kanker. Ook horen we Sigrid, de vrouw van Hans, die vertelt over haar ervaringen met voeding nu ze vecht tegen borstkanker.

Hieronder is de vijfde aflevering Koffie, Kurkuma en Kanker te horen:

#4 - Koffie, Kurkuma en Kanker - Oorlog in je Lichaam

OORLOG IN JE LICHAAM

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast 'Oorlog in je lichaam'. Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken. Te beluisteren via Apple Podcast/iTunes, Spotify, Pocket Casts, Google Podcasts en de NPO Radio 2 app.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie