Programma

Omscholen tijdens de coronacrisis? Zo begin je!

  1. Nieuwschevron right
  2. Omscholen tijdens de coronacrisis? Zo begin je!

Door de coronacrisis zijn veel mensen hard getroffen op de arbeidsmarkt. Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij het UWV, vertelt in Jan-Willem Start Op! hoe je omscholing het beste aanpakt.

Witjes vertelt: "Het is natuurlijk zo dat er gewoon veel minder werk is. Er zijn pak 'm beet 30% minder vacatures nu in Nederland". Maar in welke branches zijn er op dit moment mensen nodig? "De kansen liggen in de zorg, het onderwijs, de ICT, de techniek en de agrarische sector." Binnen deze sectoren zijn langere opleidingen vaak vereist. "Het mooie is wel dat er ook werkgevers zijn, in bijvoorbeeld de techniek, die zeggen: 'Als er iemand is die gemotiveerd is, dan kunnen ze hier komen werken, en dan leer ik ze het kunstje wel'. Dan krijg je een soort opleiding op de werkplek."

Een plan maken

Voordat je je rigoureus laat omscholen, is het verstandig om eerst een soort 'aanvalsplan' te bedenken, waarbij je je kwaliteiten, kansen en opties op een rijtje zet. Waar kan je dan het beste beginnen? Witjes: "Het hangt er een beetje vanaf of je al een baan verloren hebt, of dat je te horen hebt gekregen dat het verstandig is om op zoek te gaan naar iets anders." In het eerste geval, kom je vaak als eerste bij het UWV om je competenties inzichtelijk te maken. Mensen kunnen zich ook melden bij een van de 35 leer-werkloketten in Nederland, waar je wordt geholpen bij het maken van keuzes of geadviseerd wordt door een gekwalificeerd loopbaanadviseur.

Witjes vertelt verder: "Er zijn steeds meer mogelijkheden om mensen te helpen in die zoektocht naar nieuw werk en om te bepalen welke scholing daarbij past". Het lijkt er volgens hem op dat er in het nieuwe corona-steunpakket meer geld wordt uitgetrokken voor deze mogelijkheden voor werkzoekenden. "Dat is alleen maar goed nieuws, want als je het vergelijkt met 15 jaar terug, was dat absoluut niet het geval".

Omscholen tijdens de coronacrisis? Zo begin je!

JAN-WILLEM START OP

Je hoort Jan-Willem Start Op! elke werkdag van 06.00 tot 09.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: Unsplash

Ster advertentie
Ster advertentie