Programma

Waarom moet je vaak plassen als je zenuwachtig bent?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom moet je vaak plassen als je zenuwachtig bent?

Luisteraar Sanne moet altijd plassen voor ze aan een tentamen begint. Bureau de Wilt gaat op zoek naar een oplossing voor haar probleem.

Olaf Vrooman is uroloog bij ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Emmely schakelt zijn hulp in om antwoord te zoeken op de vraag: waarom moet ik plassen als ik zenuwachtig ben?

Stresssituaties

Olaf Vrooman vertelt: “Plassen doe je eigenlijk met je hersenen. Op het moment dat je je in een stresssituatie bevindt, gaan je hersenen ook anders reageren. Als deze situatie dermate stressvol is, als iemand bijvoorbeeld een pistool op je richt, kan je je urine bij wijze van spreken direct verliezen. Je lichaam krijgt een vecht-of-vluchtreactie; en vechten en vluchten doe je nu eenmaal makkelijker met een lege blaas. In situaties zoals tentamens, waar geen pistool aan te pas komt, maak je alsnog allemaal stresshormonen aan. Zo gaat de adrenaline, je hartslag en bloeddruk omhoog. Deze hormonen hebben invloed op systemen in het lichaam die reguleren hoeveel urine je aanmaakt. Daarnaast staat je lichaam door stress strakker opgesteld, waardoor blaassensaties sneller en heftiger worden gevoeld. Stress is dus eigenlijk de grote boosdoener.”

Oplossingen

Maar wat moet je doen in een desbetreffende stresssituatie? “Er zijn medicijnen om je blaas rustiger te maken. Deze worden voorgeschreven voor mensen met een overactieve blaas. Overigens zien we ook dat tussen de mensen met een overactieve blaas veel mensen zitten die een angststoornis hebben.” Benieuwd naar anders tips van Olaf? Luister dan naar het fragment hieronder.

Waarom moet ik zo vaak plassen als ik zenuwachtig ben?

Bureau De Wilt

Bureau De Wilt met Emmely de Wilt hoor je iedere zondag tussen 12:00 en 14:00 op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP


Ster advertentie
Ster advertentie