Programma

Diederik Jekel: '5G heeft niets te maken met corona'

  1. Nieuwschevron right
  2. Diederik Jekel: '5G heeft niets te maken met corona'

Veel luisteraars zitten met vragen rondom het coronavirus. Jan-Willem Start Op presenteert daarom speciaal de 'grote coronavirus Q&A' met expert wetenschapsjournalist Diederik Jekel.

Een groeiend aantal Nederlanders gelooft in een link tussen het 5G-netwerk en corona. Er zijn al zo'n tien zendmasten door heel het land in brand gestoken vanwege angst op straling. Er is echter geen enkel wetenschappelijk bewijs voor de link tussen corona en 5G. Ook Diederik Jekel zegt dat het niets met elkaar te maken heeft.

Nieuw virus

Eind december zagen ze in China een onbekende vorm van longontsteking ontstaan. Daar vonden ze een nog niet bekend virus in: corona. Dit virus is terug te vinden in elke longontsteking van iedere coronapatiënt. "Het virus is de oorzaak voor deze longontsteking", legt Diederik uit. De 5G-straling heeft hier geen invloed op, want op verschillende plekken in de wereld waar ze nog geen 5G-netwerk hebben, is wel al corona uitgebroken. Diederik: "Als 5G het virus zou veroorzaken, zou je niet verwachten dat corona op zou duiken op plekken waar geen 5G is."

Symptomen

De symptomen van een longontsteking komen niet overeen met die van straling. "Acute stralingsziekte heeft een totaal ander ziektebeeld en ook de symptomen zijn heel anders", vertelt Diederik. Daarnaast is 5G helemaal geen gevaarlijke straling. Er zijn ontzettend veel zendmasten nodig om 5G uit te kunnen zenden. Het dringt niet zo diep je lichaam binnen. Diederik: "Als je met je rug naar een mast staat, heb je al minder bereik. 5G is geen ioniserende straling en het heeft te weinig energie om schade aan te richten."

Hoe lang blijft het virus leven in open water? Beluister het interview hieronder:

NPO RADIO 2 APP

Zit jij ook bomvol vragen rondom het coronavirus? Stuur ze dan in via de NPO Radio 2 app.

JAN-WILLEM START OP!

Je hoort Jan-Willem en Jeroen iedere werkdag tussen 06:00 en 09:00 uur op NPO Radio 2 met Jan-Willem Start Op.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie