Programma

Kunnen de Intensive Cares het aantal besmettingen aan?

  1. Nieuwschevron right
  2. Kunnen de Intensive Cares het aantal besmettingen aan?

Dagelijks komen er nieuwe corona-patiënten binnen op de Intensive Care-afdelingen van Nederlandse ziekenhuizen. Is er genoeg capaciteit om iedereen een bed te bieden?

Jan-Willem en Jeroen bellen met Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Hij vertelt dat er op het moment een kleine 550 mensen in Nederland zijn opgenomen op de IC met corona. Nederland gaat uit van ongeveer 1150 IC-bedden in totaal. Dat is vooralsnog genoeg, maar we moeten niet vergeten dat er ook niet-coronapatiënten op de IC liggen en helaas gaat het volgens Diederik niet zoals gehoopt: "Het aantal patiënten loopt harder op dan verwacht. Natuurlijk horen we dat liever niet, maar het is wat het is."

Apparatuur

Om dit tekort te overbruggen zijn sommige ziekenhuizen bezig met het opschalen van IC-bedden. "Het is een race tegen de klok", legt Diederik uit. "Er is nieuwe beademingsapparatuur besteld, net als extra bedden, maar we gaan de komende weken zien of dat op tijd is gebeurd."

Stress

Volgens Diederik zit de stress er helaas behoorlijk in. Het is echter wel afhankelijk van waar je werkt. "In Brabant is het stressgehalte het grootste", vertelt Diederik. Goede samenwerking tussen artsen en verpleegkundigen is van groot belang. "Eerder zagen werknemers op de Eerste Hulp zo'n dertig mensen per dag binnenkomen, dat is nu zeker 50 tot 60. Dat geeft absoluut veel stress, want je moet patiënten gaan overplaatsen en je bent afhankelijk van collega's elders in het land."

Wil je het interview nog eens terughoren? Beluister het hieronder:

Kunnen de Intensive Cares het aantal besmettingen aan?

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op! elke werkdag van 06.00 tot 09.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie