Programma

Bijna weggegooide hit: 'Wonderful World'

  1. Nieuwschevron right
  2. Bijna weggegooide hit: 'Wonderful World'

Sommige hits waren bijna in de vergetelheid verdwenen of zelfs nooit opgenomen. De enige nummer 1-hit van Sam Cooke dankt zijn bestaansrecht aan heel veel toevalligheden.

Bijzondere prestatie

Sam Cooke is één van de eerste soulsterren. Hij slaagt er in 1957 in om een Amerikaanse nummer 1-hit te scoren met zijn debuutsingle 'You Send Me', een prestatie die destijds voor weinig niet-blanke artiesten is weggelegd. Drie jaar later schopt hij het tot de tweede plek in de Amerikaanse Billboard Hot 100 met 'Chain Gang', dat van de nummer 1-spot wordt gehouden door 'My Heart Has A Mind Of Its Own' van Connie Francis. Datzelfde jaar verschijnt 'Wonderful World'; een nummer 12-notering in de VS, maar aanvankelijk geen hit in ons land.

De kluis in

'Wonderful World' wordt geschreven door sterproducer Lou Adler en jazzmuzikant Herb Alpert. De twee hechten weinig waarde aan het liedje, maar Cooke wil het graag opnemen. Hij maakt wat wijzigingen aan de tekst en neemt het nummer op 2 maart 1959 op, wanneer er studiotijd over is. Het is één van de laatste opnames die hij maakt voor Keen Records. Cooke is ontevreden met het platenlabel, want ondanks zijn eerdere succes denkt de zanger dat Keen niet opgewassen is tegen de geduchte concurrentie. 'Wonderful World' dreigt in de kluis te verdwijnen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vooral doorgaan

Dankzij een voor die tijd royaal voorschot op latere inkomsten, kiest Cooke ervoor om in 1960 te tekenen bij RCA Victor. In eerste instantie blijft het gehoopte succes uit, niet in de laatste plaats omdat Keen Records nog gewoon platen van de soulzanger blijft uitbrengen. Sterker nog, 'Wonderful World' verschijnt in dezelfde week op single als het door RCA Victor uitgebrachte 'You Understand Me'. Nadat 'Wonderful World' een hit wordt in de VS, doen ook zijn daaropvolgende singles voor zijn nieuwe werkgever het aanzienlijk beter (vooral 'Chain Gang').

Spijkerbroekreclame

De Britse groep Herman's Hermits, vooral bekend van de evergreen 'No Milk Today', covert 'Wonderful World' en scoort er in de VS een grotere hit mee dan Cooke zelf. Geen van beide versies staat in de Nederlandse hitlijsten, met als kanttekening dat er nog geen officiële hitparade is wanneer Cooke's versie verschijnt. Dankzij het gebruik van de song in een spijkerbroekreclame én in de film Witness komt 'Wonderful World' in 1986 als nog op de eerste plek van de Nederlandse hitlijsten terecht. Cooke is dan al 22 jaar dood. Later is het de tune van tv-quiz Herexamen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie