Programma

Meer betalen voor reizen in spits straks realiteit?

  1. Nieuwschevron right
  2. Meer betalen voor reizen in spits straks realiteit?

Heel frustrerend: je bent onderweg naar je werk en komt álweer in de file. Als het aan de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur ligt, is dit binnenkort verleden tijd.

Hoe drukker, hoe duurder

Hoe drukker, hoe duurder. De prijs die je betaalt om gebruik te maken van de weg en het openbaar vervoer moet volgens de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur flexibel worden. Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen vertelt in Ekdom In De Ochtend of dit plan kans van slagen heeft: "Ik denk het wel, want in het buitenland blijkt het ook te werken. De vraag is alleen of je het ingevoerd krijgt in Nederland. Dat gaat denk ik waarschijnlijk niet lukken."

De automobilist betaalt

Bij zo'n maatregel is natuurlijk de vraag wie het gaat betalen. Tertoolen: "Als je wilt dat het effect heeft, moet de automobilist zelf betalen. Dat effect houdt namelijk alweer meteen op als de werkgever het gaat betalen. Het doel van dit betaalsysteem is dat je het als gebruiker moet voelen." Tertoolen denkt dat de beprijzing er vroeg of laat komt en zou het ook logisch vinden: "In de economie betaal je meer voor dingen die schaars zijn. Als er niet zo veel aardbeien zijn, worden ze duurder. Dat vindt iedereen normaal, maar als de ruimte schaars is betalen we allemaal hetzelfde."

Beluister hier het hele interview met de verkeerspsycholoog in Ekdom In De Ochtend:

Prijzen voor weggebruik en OV moeten flexibel worden. Maar gaat dat echt werken?

Ekdom In De Ochtend
Dj: Gerard Ekdom
Elke werkdag 06:00 - 09:00

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie