Programma
BNNVARA

Giels Special: de magie van het Hammond orgel

foto: Giel (BNNVARA)
  1. Nieuwschevron right
  2. Giels Special: de magie van het Hammond orgel

We gaan terug naar Amerika in de jaren ‘30. Laurens Hammond is ingenieur en heeft al verschillende uitvindingen op zijn naam staan. Als andere fabrieken ook met zijn uitvindingen aan de haal gaan moet hij met iets nieuws komen. Het wordt een orgel. Zonder de grote pijpen, maar met het gebruik van toonwielen. In 1935 is het eerste Hammond orgel geboren.

In eerste instantie wordt het Hammond orgel veel gebruikt als goedkoop alternatief voor het pijporgel in kerken, maar al snel vinden ook de jazz muzikanten hun weg naar de Hammond. Jimmy Smith is de eerste die het orgel echt op een jazzy manier gaat bespelen en hierdoor wint de Hammond aan populariteit. In de jaren ‘60 en ‘70 beleeft het instrument zijn hoogtijdagen. Nummers als A Whiter Shade Of Pale van Procol Harum en Gimme Some Lovin’ van Spencer Davis Group maken volop gebruik van 'de Hammond'. Ook in ons eigen kikkerlandje is het instrument populair. Wat dacht je bijvoorbeeld van Mell & Vintage Future, DeWolff en de man die zelfs het orgel opneemt in zijn naam... Sven Hammond!

Hammond Special

Giel en Sven Hammond nemen je mee door de geschiedenis van bijzondere instrument in een nieuwe special!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Giels Specials

Elke eerste vrijdag van de maand hoor je in het programma van Giel een special over een muzikaal thema. Check ook de andere specials!

Ster advertentie
Ster advertentie