Programma
BNNVARA

Tieme (19) eert zijn overgrootvader met een speech tijdens de Dodenherdenking

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tieme (19) eert zijn overgrootvader met een speech tijdens de Dodenherdenking

Met een speech tijdens de Dodenherdenking op de Dam brengt de 19-jarige Tieme de Laat een ode aan zijn overgrootvader Henk, die in het verzet zat tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij Jan-Willem Start Op vertelt de tiener over de toespraak die hij gaat houden.

Bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam mag Tieme de Laat een toespraak houden. "Een spannend moment", vertelt de 19-jarige tijdens Jan-Willem Start Op. In zijn speech staat de overgrootvader van Tieme centraal.

Overbuurman van het kamp

Henk, de overgrootvader van Tieme, stond bekend als 'de overbuurman van het kamp', vertelt hij. Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde Henk op een steenworp afstand van Kamp Vught. "Al de jaren dat het concentratiekamp er stond, heeft hij verzetswerk verricht voor de gevangenen daar", vervolgt Tieme. "Hij heeft geprobeerd voedsel en medicijnen het kamp in te smokkelen en ook briefjes, zodat de gevangenen contact kunnen houden met de buitenwereld."

Tieme geeft aan dat het verhaal van Henk al jarenlang rondgaat in zijn familie. "Vooral via mijn oma, de dochter van Henk, heb ik veel over hem gehoord." Dat verhaal mag hij nu met heel het land delen, in de aanwezigheid van onder andere het koninklijk paar en minister-president Rutte. "Na de herdenking mag ik nog even de hand van de koning en koningin schudden", zegt Tieme. "Dus ik moet maar op m'n best gekleed gaan en even een goed deo'tje spuiten."

Beluister het hele gesprek hieronder:

Tieme de Laat (19) spreekt vanavond op de Dam over zijn overgrootvader

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie