Programma
BNNVARA

Hoe steun je jouw kind bij de eindexamens? Erik Scherder geeft tips

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe steun je jouw kind bij de eindexamens? Erik Scherder geeft tips

Vandaag gaan voor veel middelbare scholieren de eindexamens van start. Niet alleen een stressvolle tijd voor de scholieren, maar ook voor hun ouders. Hoe kan je jouw kind hierin het beste ondersteunen? Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder gaf tips in Jan-Willem Start Op!

Allereerst positief nieuws voor gestresste examenkandidaten. Met examenstress is in de basis namelijk helemaal niks mis. Je hebt altijd een beetje stress nodig om te kunnen pieken. Zonder die stress zijn je prestaties lager en wordt het dus juist moeilijk om een goed cijfer te halen. Toch is teveel stress uiteraard niet positief. Wat kan je doen om de grootste stress weg te nemen bij je kind?

Volgens Scherder is daarin vooral een positieve mindset belangrijk. Je moet je kind het vertrouwen geven dat jij in een goed resultaat gelooft. Daarnaast is het ook belangrijk om niet direct druk op je kind te leggen als deze even ontspanning zoekt. Met tussendoor TikToks kijken is niets mis, zolang het bij korte ontspanningsmomenten blijft.

Geheugen stimuleren

Ook sport kan ontspannend werken. Veel scholieren slaan sport in de examenperiode over omdat het tijd kost. Erik Scherder geeft juist als tip om iets eerder te stoppen met leren, als dit helpt om te kunnen gaan sporten. Dat sporten zorgt er namelijk voor dat je kind scherper is als hij of zij weer verdergaat met leren. Dit is bijvoorbeeld ook een reden waarom het zinvol is om naar school te fietsen. De fysieke inspanning zorgt ervoor dat de doorbloeding van het brein beter wordt, waardoor het geheugen wordt gestimuleerd.

Ook vlak voor de les kan je kind nog van alles doen om de prestaties tijdens het examen te verbeteren. Zo helpt ook kauwgom kauwen bij het stimuleren van het geheugen. Daarnaast zorgt het luisteren van herkenbare muziek voorafgaand aan een examen ervoor dat de concentratie omhoog gaat. Luisteren naar NPO Radio 2 is dus ook vlak voor een examen een goed idee.

Powernaps

Door al deze tips zou je bijna de belangrijkste basis vergeten, namelijk slaap. Als je kind voldoende slaapt, blijft de geleerde info beter hangen. Dat geldt niet alleen bij een lange nacht slaap, maar ook bij een powernap. Bij vermoeidheid tijdens het leren een klein dutje doen, is dus heel goed voor de leerprestaties.

Het volledige gesprek met Erik Scherder beluister je hieronder:

Video niet beschikbaar

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie