Programma

James Taylor schreef 'You Can Close Your Eyes' op een roadtrip door de VS

  1. Nieuwschevron right
  2. James Taylor schreef 'You Can Close Your Eyes' op een roadtrip door de VS

In een nieuwe aflevering van Top 2000 a gogo vertelt James Taylor over het nummer 'You Can Close Your Eyes' en over zijn manier van liedjes schrijven.

James Taylor schreef 'You Can Close Your Eyes' in een hotelkamer in Albuquerque, New Mexico. Destijds waren hij en Joni Mitchell een stel. James was bezig met een film; Two Lane Black Top, een Amerikaanse dramafilm uit 1971. Warren Oats speelde ook een rol in de film. Hij wilde niet met zijn medespelers meerijden, maar had zijn eigen camper. "Hij nodigde mij en Joni uit om met hem mee te gaan. We reden door het landschap van het zuidwesten van de VS", vertelt James. Daar kwamen ze terecht in een dorpje van de Hopi indianen; de oudste nog bewoonde plaats van Noord-Amerika. James: "We waren de laatste buitenstaanders die een slangendans zagen. Het was ongelooflijk." Op een avond toen de opnames van die dag eropzaten, zat James op een hotelkamerbed. Daar schreef hij uiteindelijk het nummer: 'You Can Close Your Eyes'.

Schrijfproces

James vertelt dat schrijven bij hem heel instinctief gaat; het ontstaat gewoon en dan is hij daar dankbaar voor: "Het komt bij me naar boven, maar ik kan het niet echt sturen. Ik maak nummers en muziek die ik zelf ook wil horen." Soms heeft hij het gevoel dat hij hetzelfde ervaart als zijn publiek. Het enige verschil is dat hij de eerste is die de nummers hoort. James vindt het ongemakkelijk en zelfs een beetje genânt dat hij zo met zichzelf bezig is. "Ik neem mezelf zo onder de loep, maar ja dat soort nummers schrijf ik nou eenmaal. Ze zijn openhartig en persoonlijk."

Wereldbeeld

Naast zijn eigen genre, valt het James op dat de hedendaagse rapmuziek óók gaat over mensen die zichzelf op een bepaalde manier presenteren. "Zovan: hier ben ik, dit ben ik en zo is het om mij te zijn", vertelt James. Hij beseft dat het niet verstandig is om je daaraan te overeten, maar met mate kan volgens hem gerust: "We worden gevormd door wat we om ons heen zien en herkennen ons in anderen. We ontwikkelen een bepaald wereldbeeld. Dat soort dingen bepalen wie we zijn en hoe we de wereld om ons heen waarnemen."

James Taylor heeft zijn eigen film nooit teruggekeken. Bekijk hieronder de hele aflevering:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000 a gogo

Je ziet iedere donderdag een nieuwe aflevering van Top 2000 a gogo op YouTube.

Foto omslag: Schermafbeelding YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie