Programma

Is het gevaarlijk dat mijn kind TikTok gebruikt?

  1. Nieuwschevron right
  2. Is het gevaarlijk dat mijn kind TikTok gebruikt?

Tieners maken massaal gebruik van TikTok, waar zij korte (dans)video's plaatsen. President Trump wil de app verbieden in Amerika, omdat het onveilig zou zijn. Klopt dit?

Paul belt in de De Wild In De Middag met cyber security expert Sanne Maasakkers die het uitlegt: "Ik denk dat als je kijkt naar wat de app voor data verzamelt, dat het niet veel verschilt van andere apps zoals Facebook en Instagram." Aan welke data moeten we dan denken? "Data om de app beter te laten werken, zoals de grootte van je scherm en wat voor telefoon je gebruikt. Maar ook op welke locatie je bent en met wie je hetzelfde wifi-netwerk deelt", aldus Sanne.

Data in handen van Chinese overheid

TikTok verzamelt dezelfde data als Facebook en Instagram, maar waarom wordt over deze apps dan niet gewaarschuwd? Dat heeft een duidelijke verklaring: "TikTok is onderdeel van een Chinees bedrijf, maar we weten niet precies wat ze met die data doen. Facebook en Instagram doen dit op Amerikaanse servers en als de Amerikaanse overheid die kan inzien, heb je veel wetten en regelgeving die dit tegenhoudt. In China kan dit een stuk gemakkelijker dan in Amerika. Amerikanen zijn daarom bang dat hun informatie in de handen van de Chinese overheid komt en zo gebruikt kan worden."

Raad Sanne het af om TikTok te gebruiken? Je hoort het in het interview hieronder.

De Wild In De Middag

Je hoort De Wild In De Middag iedere werkdag tussen 16:00 en 18:00 op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie