Programma

Moeten we binnenkort in Nederland mondkapjes op in het openbaar?

  1. Nieuwschevron right
  2. Moeten we binnenkort in Nederland mondkapjes op in het openbaar?

Vanmiddag komen de veiligheidsregio’s bij elkaar om te spreken over het advies voor het gebruik van mondkapjes. Politiek verslaggever Ewoud Kieviet vertelt erover in Jan-Willem Start Op!.

Het overleg van de veiligheidsregio's zou eigenlijk plaatsvinden in augustus, maar is naar voren gehaald. Wat zegt dat volgens Ewoud? "Dat de burgemeesters toch zeggen dat ze nu willen praten, omdat ze zien dat corona toeneemt. Burgemeesters willen met elkaar om tafel. Ze gaan het hebben over het advies van het OMT over mondkapjes."

Mogelijk lokale invoering mondkapje

Er is uitgelekt dat het kabinet geen landelijke mondkapjesplicht wil in openbare ruimten, terwijl dat in andere landen wel gebeurt. "Experts zeggen dat mondkapjes helpen in geringe mate. Het kabinet zegt daarom: 'We willen het niet landelijk invoeren, maar verwachten dat bepaalde steden als Amsterdam en Rotterdam wel mondkapjes willen invoeren'", aldus Ewoud. Volgens het kabinet gaat het op dit moment goed met de bestrijding van corona. Ze erkennen een toename, maar het kabinet wil dit waarschijnlijk lokaal gaan bestrijden. De verwachting volgens Ewoud is dan ook dat drukke plekken als de Koopgoot in Rotterdam en de Kalverstraat in Amsterdam een mondkapjesregeling zullen krijgen.

Vanmiddag gaan de veiligheidsregio's in beraad. Luister hier het interview met Ewoud terug:

JAN-WILLEM START OP!

Je hoort Jan-Willem Start Op! iedere werkdag tussen 06:00 en 09:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie