Programma

Keane's Sovereign Light Café veranderde een koffietent in een toeristenattractie

  1. Nieuwschevron right
  2. Keane's Sovereign Light Café veranderde een koffietent in een toeristenattractie

In deze Top 2000 a gogo neemt Keane-pianist en songwriter Tim Rice-Oxley je mee naar het Sovereign Light Café. Hij vertelt over het gelijknamige nummer van Keane uit 2012.

Het Sovereign Light Café is een klein koffietentje aan de kust van het Engelse Bexhill-on-Sea. Op het eerste gezicht geen bijzonder café, tot het gelijknamige nummer van Keane uitkwam in 2012. Keane-pianist en songwriter Tim Rice-Oxley vertelt over de populariteit van het café: "Keane-fans komen van over de hele wereld hierheen. Er is zelfs een officiële Keane-wandeling."

Regenachtig en koud

Als kind kwam Rice-Oxley elke zondag met zijn familie naar Bexhill-on-Sea: "Dan waren mijn broer en ik van: moet dat?" Het was vaak regenachtig en koud en er was niet veel te doen in het stadje. "In het Sovereign Light Café kon je nog een kop thee en een stuk taart krijgen om op te warmen op een steenkoude dag in januari," vervolgt Rice-Oxley.

Eerbetoon

Aanvankelijk was Rice-Oxley verrast dat het nummer zo populair werd. Het is voor hem een eerbetoon aan het kleine café, wat uiteindelijk aan heeft geslagen over de hele wereld. "Het gaat over samenleven en verbondenheid op een heel tastbare manier. Als je het in de context van een plek plaatst, dan is dit een van de miljoenen plekken waar je samen thee kunt drinken en praten over wat er gebeurt in je leven. Dat is voor mensen het enige wat ertoe doet. Daarom begrijp ik nu waarom mensen er zo’n band mee hebben."

Rice-Oxley vertelt ook waarom het Sovereign Light Café zo’n bijzondere naam heeft. Bekijk het interview hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Keane in de Top 2000

In 2020 staat Keane zes keer in de Top 2000. Sovereign Light Café staat op 726. Hun hoogste notering is Somewhere Only We Know op 172. Ben jij benieuwd naar het stijgen en dalen van de nummers door de jaren heen? Check dan onze statistieken!

​Foto omslag: YouTube still

Ster advertentie
Ster advertentie