Programma

Twee revolutionaire video's van Michael Jackson

  1. Nieuwschevron right
  2. Twee revolutionaire video's van Michael Jackson

Veel van Michael Jacksons video's zijn legendarisch. Denk aan 'Smooth Criminal' of 'Beat It', maar 'Thriller' en 'Black Or White' zijn ronduit revolutionair.

Veertien minuten

Midden in de nacht gaat de telefoon van regisseur John Landis af, want Michael Jackson wil graag dat hij zijn video bij 'Thriller' gaat regisseren. De zanger is gefascineerd door Johns film An American Werewolf In London. Hij wil in zijn nieuwe video namelijk graag veranderen in een beestachtig mens. De regisseur hoeft niet lang te twijfelen, maar wil wel graag dat het een dan een korte film wordt en dat is met veertien minuten zeker gelukt!

Dure video

Aan de video hangt een prijskaartje van meer dan een half miljoen dollar. Tegenwoordig is dat meer dan 1,2 miljoen dollar. Hoewel Michael dat in de eerste instantie best zelf wil betalen, is John Landis het daar niet helemaal mee eens. Gelukkig willen MTV en Showtime een deel meebetalen, mits er ook een documentaire komt die ze mogen uitzenden. Dat wordt The Making Of Filler.

Bijna weggegooid

De korte horrorfilm die Michael Jackson in 1983 uitbrengt, zorgt wel voor wat negatieve reacties van zijn medegelovigen. De zanger wil als oplossing de video vernietigen, maar dan springt manager John Branca in de bres. Hij komt met het argument dat de acteur die Dracula speelt, Béla Lugosi, zwaar christelijk is en ook hij kreeg geen problemen met zijn gelovigen. Hoewel John dit allemaal verzint, weet hij Michael er wel mee over te halen. De zanger wil vóór de video begint wel een boodschap meegeven: 'Wegens mijn persoonlijke overtuigingen wil ik benadrukken dat deze video op geen enkele manier het occulte verheerlijkt."

Kijk hieronder de video bij 'Thriller':

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Black Or White'

Een aantal jaar later brengt Michael Jackson in 1991 weer een korte film uit voor 'Black Or White'. Wederom in samenwerking met John Landis. De regisseur is in de eerste instantie niet zo enthousiast, want Michael moet hem nog altijd geld betalen voor de video bij 'Thriller', maar hij laat zich toch overhalen.

Innovatief

'Black Or White' draait om gelijkheid en dat is ook te zien in de video. Michael vernietigt allerlei rasistische symbolen, waaronder een hakenkruis. De makers van de video maken ook gebruik van de toen nog innovatieve techniek morphing. Daarbij veranderen gezichten van mensen soepel in andere gezichten of in Michaels geval in een panter.

Goed rolmodel

Met de laatste vier minuten van die video weet Michael zich toch nog wat kritiek op de hals te halen. In het laatste stuk slaat hij een auto in elkaar, gooit hij een vuilnisbak door het raam en maakt hij seksuele bewegingen. De zanger besluit het einde van de video eruit te halen. "Ik doe mijn best om een goed rolmodel te zijn en het spijt mij heel erg als mensen zich gekwetst voelen door de video", zegt Michael.

Bekijk hieronder de volledige video van 'Black Or White':

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie