Programma

Al 70 jaar The Man

  1. Nieuwschevron right
  2. Al 70 jaar The Man

De Noord-Ierse zanger Van Morrison werd exact zeventig jaar geleden geboren in Belfast. We nemen je mee door zijn leven aan de hand van zijn muziek.

'Gloria'

De muzikale carrière van Van Morrison krijgt pas echt vorm wanneer hij op 5 juli 1964 met de rockband Them het nummer 'Gloria' opneemt, dat een dag later al wordt uitgebracht. Hij schrijft het liedje een jaar eerder in Duitsland. Aanvankelijk is het de B-kant van de single 'Baby, Please Don't Go', maar uiteindelijk worden de A- en B-kanten omgewisseld.

'Brown Eyed Girl'

Na de breuk met Them gaat Morrison op zoek naar een Amerikaanse platenfirma. Hij tekent in allerijl een contract met Bang Records. Daar krijgt hij achteraf spijt van, want hij zou nooit een cent van 'Brown Eyed Girl' gezien hebben. Aanvankelijk heet het liedje overigens 'Brown-Skinned Girl', maar Van verandert dit tijdens de opnames.

'Into The Mystic'

Na het succes van 'Brown Eyed Girl' wordt Morrison onder contract gesteld bij Warner Bros. en het eerste album dat hij daar maakt, is Astral Weeks. De plaat is een klassieker, maar wordt mede vanwege het gebrek aan promotie geen groot succes. Opvolger Moondance is dat wel, met het titelnummer als grote hit. Ook mooi van die elpee is het spirituele 'Into The Mystic'.

'Jackie Wilson Said (I'm In Heaven When You Smile)'

Een van Morrisons best verkochte platen in zowel Nederland als de VS is Saint Dominic's Preview uit 1972, met daarop de single 'Jackie Wilson Said (I'm In Heaven When You Smile)'. Het wordt pas tien jaar later een echt grote hit, maar dan in de uitvoering van Dexys Midnight Runners. Het is de opvolger van de hit 'Come On Eileen'.

'Bright Side Of The Road'

De discorage is in 1979 op zijn hoogtepunt, maar in tegenstelling tot veel artiesten van zijn leeftijd, komt Van The Man niet in de verleiding om mee te liften op het succes van het genre. Stug als hij is, blijven zijn liedjes een prettige mix van soul, rock, jazz en folk. Een van zijn vrolijkste liedjes is 'Bright Side Of The Road', afkomstig van het album Into The Music.

'Have I Told You Lately'

Van Morrison blijft albums en singles uitbrengen in de jaren 80, maar hij scoort maar geen hits in dat decennium. Tot 1989 althans, wanneer de lieflijke ballad 'Have I Told You Lately' verschijnt. Twee jaar later neemt Rod Stewart een versie op en in 1993 brengt Stewart een Unplugged-versie op single uit, die een nog grotere hits wordt dan het origineel.

'Real Real Gone'

De inmiddels bejaarde Van Morrison is nog steeds volop actief, zowel op het podium als in de platenstudio. Dit jaar nog verschijnt het album Duets: Re-working The Catalogue, waarop hij duetten zingt met onder meer Mark Knopfler, Gregory Porter, Mick Hucknall, George Benson en Steve Winwood. Met Michael Bublé neemt hij een nieuwe versie op van 'Real Real Gone'.

Ster advertentie
Ster advertentie