Naar homepage
NPO Radio 2

Venezolaan koopt Nederlandse schoenen in maat 68

  1. Nieuwschevron right
  2. Venezolaan koopt Nederlandse schoenen in maat 68

Jeison Rodriquez uit Venezuela is naar Nederland gevlogen voor nieuwe schoenen. Hij heeft namelijk maat, schrik niet, 68! Gerard belt met de maker van het reusachtige schoeisel.

Grote schoenen in Zutphen

Georg Wessels uit Zutphen is gespecialiseerd in het maken van heel grote schoenen. Zijn bedrijf maakt al jaren forse stappers voor de grootste mensen op aarde. Zo ook voor de 22-jarige Jeison Rodriquez uit Venezuela. De Venezolaan heeft namelijk maat 68! Ook voor schoenmaker Wessels is dat een omvang die hij niet vaak voorbij ziet komen, vertelt hij aan Gerard: "Er worden veel grapjes over gemaakt, maar het is voor hem natuurlijk minder grappig."

Aanhoudende groei door ziekte

De grote schoenmaat dankt Rodriquez aan een hypofysetumor, die ervoor zorgt dat het lichaam van Jeison te veel groeihormoon produceert. "Als je daarvoor niet behandeld wordt, en dat is Venezuela niet mogelijk om financiële redenen, blijf je maar doorgroeien", legt Wessels uit. "Binnen drie jaar is hij van schoenmaat 45 gegroeid naar 65." Inmiddels is hij ook die maat ontgroeid en staat de teller op maat 68: "Zijn schoenen zijn dus bijna een halve meter lang."

Speciale leesten

Hoe iemand uit Venezuela in Nederland terecht komt? De familie van de jongen heeft een nichtje in Duitsland wonen die het gespecialiseerde bedrijf toevallig een keer op televisie voorbij ziet komen. Toch is maat 68 ook voor George niet zomaar gepiept: "Het is heel erg belangrijk dat die schoenen perfect zitten. Daarvoor heb je speciale leesten nodig. Dat is het meeste werk, eigenlijk. We hebben de afgelopen twee nachten door moeten werken om nieuwe leesten te maken. Dat duurt anders een paar weken." Het harde werk is niet voor niets geweest: Rodriquez keert terug naar Venezuela met twee paar nieuwe schoenen en een paar sandalen.

Beluister het hele gesprek van Gerard met de schoenmaker hier:

Ekdom In De Ochtend
DJ: Gerard Ekdom
​Elke werkdag: 06:00 - 09:00 uur

​Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie