Programma

Honden kennen de betekenis van woorden

  1. Nieuwschevron right
  2. Honden kennen de betekenis van woorden

Uit een Hongaars onderzoek blijkt dat honden de betekenis van woorden kunnen herkennen. Gijs Staverman belt met hondenkenner Martin Gaus.

Match

"Als je woorden op een bepaalde manier tegen je hond zegt, dan heeft dat invloed op zijn hersenen", verklaart Martin Gaus in Gijs 2.0. "De linkerkant van de hersenen hoort het woord, de rechterkant vult de emoties in. Als de klank klopt met de emoties die erbij horen dan lichten de twee gedeeltes van zijn hersen op en dan matcht het." Door die match begrijp je hond het.

Intonatie

Waarschijnlijk heb je wel eens paar keer op een lieve toon gemene dingen tegen je hond geroepen, want ach... Hij kwispelt en verstaat het toch niet. Er gebeurt dan iets anders in de hersenen dan wanneer je intonatie wel klopt met wat je zegt. Je hond kwispelt omdat hij het niet begrijpt. "Zijn hersenen zeggen er klopt iets niet, dus het match niet en dan begrijpt hij het ook niet. Het brengt hem in verwarring," legt Gaus uit. Gelukkig maar, Fikkie zal nog even veel van je houden als voorheen.

Luister hier het interview met Martin Gaus:

Gijs 2.0
Ma. t/m vr. 12.00 - 14.00
DJ: Gijs Staverman

Ster advertentie
Ster advertentie