Programma

Hoe een telefoontje van John Lennon het leven veranderde van drummer Alan White

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe een telefoontje van John Lennon het leven veranderde van drummer Alan White

Tijdens het Gouden Trommelvlies wordt iedere week een van de grootste drummers ter wereld in de schijnwerpers gezet. Voor de eerste uitzending in 2021 is het de beurt aan Alan White.

Alan White weet al op jonge leeftijd wat hij graag wil doen: muziek maken. Vanaf zijn zesde jaar speelt Alan eerst nog piano, maar al snel valt het zijn ouders op dat hij met grote haast speelt, alsof hij drumt. Op zijn twaalfde verjaardag krijgt hij daarom een durmkit en dit cadeau zorgt voor een grote verandering in het leven van Alan. "Hij wordt een graag geziene drummer die naast school bijna fulltime drumt", vertelt Emmely in Het Oor Wil Ook Wat.

Telefoontje van John

In 1969 heeft Alan inmiddels al een platencontract en een tour door Duitsland achter de rug, maar het omslagpunt in zijn carrière is in 1969 als Alan onder de douche staat en de telefoon gaat... 'Hallo met John Lennon. Ik heb je gisteravond zien spelen in Londen' klinkt het aan de andere kant van de lijn. Alan kan zijn oren niet geloven en denkt dat een vriend hem in de maling neemt. Hij hangt de telefoon op, maar wanneer hij gelijk wordt teruggebeld kan het niet anders dan waar zijn.

Alles in huis

Hij wordt een onderdeel van de Plastic Ono Band en dankzij Lennon wordt Alan ook geintroduceerd aan George Harrison en ook daar ontstaat een legendarische samenwerking. Tijdens een tour in 1972 wacht nog een mooi avontuur op Alan, want hij wordt door Yes-frontman Jon Anderson gevraagd om de nieuwe drummer te worden van de band. Emmely: "Alan geeft Yes vanaf dat moment het ongelofelijk krachtige en tegelijkertijd geraffineerde drumgeluid dat de band nodig heeft. Alan White heeft alles in huis. Van die krachtige overweldigende drumpartijen bij Yes tot de fijnzinnige grooves die hij laat klinken bij John Lennon."

Luister hieronder het fragment terug:

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat elke zaterdag en zondag tussen 10:00 en 12:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie