Programma
BNNVARA

Eerste 3D-geprinte raket is een mijlpaal voor de ruimtevaart

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste 3D-geprinte raket is een mijlpaal voor de ruimtevaart

Vannacht werd de allereerste 3D-geprinte raket gelanceerd. Volgens de makers is het een historische mijlpaal in de ruimtevaart. Ruimtevaartdeskundige Rob van den Berg vertelde in Jan-Willem Start Op! meer over de lancering.

Om vijf voor half vijf Nederlandse tijd ging de Terran 1 voor het eerst de lucht in. Op het eerste gezicht een alledaagse raket, maar in de praktijk wel degelijk uniek. De raket is voor ongeveer 85% gemaakt met een 3D-printer. Daarin zit niet het plastic van een huis-tuin-en-keukenprinter. In plaats daarvan bestond de raket uit metaalsamenstellingen zoals aluminium en staal.

De printtechniek kan een belangrijke ontwikkeling zijn voor de ruimtevaart, aangezien het maken van raketten hierdoor veel simpeler wordt. Rob zegt daarover: "Je hebt honderd keer minder onderdelen nodig." Doordat er minder onderdelen zijn, is er ook minder kans op fouten. Dat heeft een positieve invloed op de betrouwbaarheid. Het maken van een raket met de 3D-printer is ook goedkoper en een stuk sneller. In zestig dagen kan een volledige raket worden gemaakt. Als de landing goed gaat, is het materiaal ook nog recyclebaar. Al werd dat bij de eerste lancering lastig.

Neergestort

De raket stortte namelijk in zee. Er werd gebruik gemaakt van een tweetrapsraket. Dat houdt in dat er eigenlijk twee losse raketten boven op elkaar gestapeld zijn. De eerste trap verliep probleemloos en de raket wist het punt met de hoogste druk te bereiken. Toen de tweede trap werd geactiveerd sputterde deze, om er vervolgens mee op te houden en neer te storten. De lancering was dus nog geen gigantisch succes.

Volgens Rob laat een tweede raket desondanks niet al te lang op zich wachten. Sterker nog, er wordt al gewerkt aan een exemplaar dat drie keer zo groot is. "Ze zeggen al dat ze met die raket ook naar Mars willen vliegen", aldus de ruimtevaartdeskundige. De lancering volgt waarschijnlijk binnen een paar maanden. Klanten staan nu al in de rij voor wanneer die vlucht succesvol blijkt te zijn.

Beluister het volledige gesprek met Rob van den Berg hieronder:

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie