Programma

Woensdag is Stoepkrijtdag

  1. Nieuwschevron right
  2. Woensdag is Stoepkrijtdag

Het lijkt een verlate 1-aprilgrap, maar het is echt waar: in Den Haag moet je vooraf een vergunning aanvragen als je wil stoepkrijten. De Bond Tegen Vertrutting komt in actie.

Kinderachtig

Vond jij het als kind ook zo leuk om lekker met krijt tekeningen op stoeptegels te maken? Nou, in veel gemeenten mag dat dus niet. Den Haag is er daar een van. Arjen Kapteijns van de Haagse fractie van GroenLinks noemt het 'doorgeschoten regelgeving' en 'kinderachtig'. "Als zesjarige in Den Haag heb je schriftelijke toestemming van de burgemeester en het college nodig om een hinkelbaan te tekenen", schets Kapteijns in Ekdom In De Ochtend. Belachelijk, vindt ook Gerard Ekdom en roept woensdag 5 april uit tot Stoepkrijtdag.

Collega Ruud de Wild doet ook mee:

Ekdom organiseert Stoepkrijtdag

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Strafbaar in Den Haag

Gerard Ekdom richtte vorig jaar De Bond Tegen Vertrutting op om dit soort eigenaardigheden aan de kaak te stellen. Als stoepkrijter ben je technisch gezien strafbaar. "Het schijnt nooit gemogen te hebben zonder schriftelijke toestemming van de gemeente", weet het Haagse fractielid van GroenLinks. "Zo werd ik benaderd door een kunstenaar die regelmatig discussies heeft met agenten die regels erover nazoeken: net zoals verf, mag je ook geen krijt of kalk aanbrengen."

Om te stoepkrijten in Den Haag moet je een vergunning hebben. Belachelijk, vindt GroenLinks

Het spoelt zo weer weg

Gelukkig hebben diverse gemeenten, waaronder Leiden, Utrecht en Apeldoorn, de oude en voor velen onbekende bepaling al geschrapt. En hoe kun je er ook tegen zijn? Het ziet er vrolijk uit en het is niet slecht voor het milieu, aldus Arjen Kapteijns. "Na een regenbuitje spoelt het er ook weer van af", zegt hij. Dus: stoepkrijt in de aanslag en ga woensdag de straat op.

Meld je aan voor de Stoepkrijtdag

Ster advertentie
Ster advertentie