Programma

Waarom worden katers erger als je ouder wordt?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom worden katers erger als je ouder wordt?

Elke maandagavond komen er lijfvragen aan bod in Rabbering Laat. Dit keer ondervragen Paul en Cielke oud-verslavingsarts Han Luijkx over katers.

Het is een nare bijwerking van een avondje drinken: de kater de volgende ochtend. Het lijkt erger te worden naarmate we ouder worden, maar hoe kan dat precies? Han Luijkx beantwoordt alle vragen over katers bij Rabbering Laat.

Persoonsgebonden

De alcohol die we binnenkrijgen, wordt op een bepaald tempo afgebroken. Hoe snel of traag je dat doet, is enorm persoonsgebonden. Je hebt eigenlijk nooit een kater als je een snelle afbreker bent, omdat je de alcohol dan snel wegwerkt. "Als je het heel traag afbreekt, blijft er ook in de nacht nog veel alcohol in je hersenen zitten en dat heeft een behoorlijk effect", vertelt Luijkx.

Ergste katers bij jongeren

Maar worden je katers echt erger als je ouder wordt? Volgens Luijkx kan je minder goed alcohol afbreken als je ouder wordt en je hersenen kunnen er ook minder goed tegen. "Als je hetzelfde zou blijven drinken als je ouder wordt, krijg je inderdaad wel meer last. Maar de ergste katers zie je bij jongeren, omdat die er gewoon voor gaan."

Han vertelt ook hoe katers minder erg kunnen worden. Check het fragment hieronder voor tips.

Rabbering Laat

Je hoort Rabbering Laat iedere maandag tot en met donderdag tussen 22.00 en 00.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie