Programma

Hoe Broederliefde het record van Frans Bauer verbrak

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Broederliefde het record van Frans Bauer verbrak

De Nederlandse rapgroep Broederliefde verbreekt het dertien jaar oude record van Frans Bauer in de Mega Album Top 50. Maar hoe dan?

Omwenteling

Je wist het misschien niet eens, maar Frans Bauer is de artiest met de langste nummer 1-notering in de Nederlandse albumlijst. Zijn cd 'n Ons Geluk houdt het in 2003 twaalf weken vol aan kop van de verkooplijst. Dat record wordt nu keihard verbroken door het album Hard Work Pays Off 2 van de Rotterdamse groep Broederliefde. "Het is mooi dat het fenomeen hiphop nu echt op de kaart staat en dat ze een muzikale omwenteling veroorzaken", aldus Hans Schiffers, presentator van de Mega Album Top 50.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Ze zijn door hard te werken boven komen drijven", zegt Hans met een knipoog naar de albumtitel van Broederliefde. Tegelijkertijd weet hij dat Broederliefde vrij weinig gedraaid wordt door de Nederlandse radiostations. "Er zijn veel mensen die hun neus ervoor ophalen of het niet begrijpen", denkt hij. "Dingen waar wij in onze samenleving tegenaan hikken, hoor je terug op die plaat. Ze zijn erg betrokken, die identificatie is heel eerlijk en rechtstreeks."

Groot verschil

Maar hoe kan het dat een hiphopcollectief die bij het grote publiek niet bekend is ineens het record van volksheld Frans Bauer verbreekt? Dat zit 'm in het verschil in samenstelling van de albumlijst toen en nu, beschrijft hitlijstkenner Bart Arens, die je elke dag tussen 9.00 en 12.00 uur hoort met Aan De Slag! op NPO Radio 2. "Dertien weken op nummer 1 is een fantastisch streamresultaat, net zoals Frans een mooi resultaat geboekt heeft door heel veel cd’s te verkopen. Maar het is wel een verschil."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bart Arens was jarenlang de presentator van de hitlijst Mega Top 50 en schreef er zelfs een boek over. Toen Frans Bauer in 2003 op nummer 1 stond, was dat louter door de verkoop van cd's, nu wordt de albumlijst samengesteld uit een combinatie van verkoop- en streaminggegevens. Dus als je een plaat vaak draait op Spotify, telt dat mee voor de hitlijstresultaten van een album. "Vroeger werden verkopen bij de toonbank gemeten, nu wordt gemeten hoe een album wordt geconsumeerd. Dat is niet te vergelijken."

Dafne Schippers

"Om het te verduidelijken: stel dat Dafne Schippers nu de snelste tijd neerzet, maar bij de volgende Spelen wordt haar prestatie beoordeeld door de puntentelling van een jury; dat is een andere manier van meten, appels met peren vergelijken", stelt Bart. "Daarmee wil ik overigens totaal niet de feestvreugde bederven, want het is een unieke prestatie, zeker voor een artiest die niet overal gedraaid wordt. Ze hebben ook alles zelf gedaan, dat is super knap!"

België

Volgens Hans Schiffers is het succes van Broederliefde niet alleen te danken aan de veranderende muziekconsumptie, maar ook omdat de heren de tijdsgeest goed weten te vangen. "Neem het nummer 'Jungle', dat staat voor mij op dezelfde voet als 'België' van Het Goede Doel", vindt Hans. "Daar was ik toen helemaal weg van! Het gevoel van: 'Het is klote hier en ik kan niet weg, ik kan nergens meer heen!' Het is een aansprekende tekst. Uiteindelijk toch een mooi wapenfeit waarmee ze kunnen shinen."

NOS Journaal

Het bijzonder nieuws dat Broederliefde het record van Frans Bauer heeft verbroken haalde vandaag zelfs het NOS Journaal. Bekijk het item waarin onze eigen Bart Arens zijn verhaal deed.

Mega Album Top 50
Elke zondag 18.00 - 20.00 uur
DJ: Hans Schiffers

Aan De Slag!
Ma - vr 9.00 - 12.00 uur
DJ: Bart Arens

Ster advertentie
Ster advertentie