Programma

Bijna weggegooide hit: 'Under the Bridge'

  1. Nieuwschevron right
  2. Bijna weggegooide hit: 'Under the Bridge'

Het nummer 'Under The Bridge' werd in 1992 uitgebracht op het Red Hot Chili Peppers album Blood Sugar Sex Magik. Het was een van hun eerste ballads en zou zonder producer Rick Rubin het daglicht nooit hebben gezien.

Eenzaamheid

Kiedis schreef het grootste deel van de tekst voor 'Under The Bridge' in een periode waarin hij zich radeloos en emotioneel uitgeput voelde. Na een gevecht tegen zijn cocaïne- en heroïneverslaving was het hem gelukt om zo'n drie jaar clean te blijven, maar hij voelde dat dit een afstand creëerde tussen hem en zijn medebandleden.

"Ik was echt een junkie voor een aantal jaar. Alles wat ik liefhad verdween." vertelt de zanger. Na een repetitie met zijn band rijdt hij richting huis. Ineens komt er een gevoel van eenzaamheid naar boven. "Ik voelde mij zó alleen. Ik wilde de leegheid vullen." In de auto komt in zijn hoofd dan ineens een woordenbrei naar boven. "Ik begon het gewoon te zingen en toen ik thuis was heb ik het opgeschreven." vertelt Kiedis.

Succes

Aanvankelijk wil hij er eigenlijk niets mee doen. Totdat zijn producer Rick Rubin het op een dag vindt. Hij vermoedt dat het wel eens een heel goed nummer kan worden. Maar de bandleden vinden het een beetje lastig. Chad Smith vertelt: "Al onze nummers waren snel, hard en rock-achtig. We vonden het een mooi nummer, maar dachten niet dat het een succes zou worden." Maar het nummer wordt een groter succes dan de bandleden denken.

De brug

De titel 'Under The Bridge' vertelt waar Anthony Kiedis vroeger zijn drugs gebruikte. Zelf wil Anthony niet vertellen waar de brug eigenlijk is. Hij zegt: "Het is onbelangrijk. Ik wil ook niet dat mensen er naar gaan zoeken." Er zijn verschillende speculaties over welke brug het nu is. Het zou de brug in het MacArthur Park kunnen zijn, maar anderen vermoeden een brug bij de snelweg in Los Angeles. Het blijft een mysterie.

Luister hieronder 'Under The Bridge'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie