Programma

Is 5G het nieuwe asbest?

  1. Nieuwschevron right
  2. Is 5G het nieuwe asbest?

De ontwikkelingen voor de opvolger van het mobiele netwerk 4G zijn in volle gang. De nieuwe variant zou veel sneller zijn, maar zitten er ook negatieve bijwerkingen aan vast?

Deze herfst gaat de Tweede Kamer rond de tafel om concrete afspraken te maken over het aanbieden van 5G. Dit mobiele netwerk zou tweehonderd keer sneller zijn dan zijn voorganger 4G. Om dit waar te kunnen maken zijn tienduizenden extra antennes nodig en dit levert veel extra straling op. Uit onderzoek blijkt dat dit niet schadelijk is, maar dat stelt een hele hoop mensen niet gerust. Marloes van Mensvoort hoort bij deze mensen en is een speker tijdens één van de demonstraties tegen 5G. Ze vertelt hier meer over in SHAY!

Gezondheidsrisico's

Volgens onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie en het kabinet blijkt dat er helemaal geen gezondheidsrisico's aan vast zitten. Volgens Marloes zijn die onderzoeken niet meer van deze tijd en daarom niet betrouwbaar. "De officiële kanalen in de politiek communiceren nog vanuit een oude theorie. Die is achterhaald, deze komt uit 1998", vertelt Marloes tijdens SHAY!. Ze legt verder uit dat in dit onderzoek alle biologische effecten die optreden bij aanraking met straling niet meegenomen worden. Volgens haar is dit een soort trucje dat vaker in de wetenschap wordt gebruikt.

Maar welke gezondheidsrisico's zitten er dan wel aan vast? Marloes legt het hieronder uit:

SHAY!

SHAY! hoor je vrijdagnacht en zondagnacht tussen 00:00 tot 02:00 uur op NPO Radio 2.

Omslagfoto: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie