Programma
KRO-NCRV

Dokter Felicia over gehoorschade: 'Over vijf jaar wordt er een golf verwacht'

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Dokter Felicia over gehoorschade: 'Over vijf jaar wordt er een golf verwacht'

Er dreigt een golf aan nieuwe tinnituspatiënten aan te komen. Kenniscentrum VeiligheidNL waarschuwt voor de gevolgen van gehoorschade en pleit voor vroege opsporing van gehoorklachten bij jongeren. Dokter Felicia sprak hier gister over in De Wild In De Middag.

Ruim 2.5 miljoen Nederlanders lijden aan een vorm van tinnitus, waaronder steeds meer jongeren. Deze vorm van gehoorschade kan een enorme impact hebben op het dagelijks leven. Mensen die hier last van hebben ervaren constant een piep, zoem of suis, waar niet aan valt te ontsnappen.

Steeds jonger blootgesteld aan geluid

Dokter Felicia vertelt in de uitzending over de oorzaken van de toename onder jongeren. Zo vertelt ze dat we op jonge leeftijd steeds meer aan hard geluid worden blootgesteld. "Het heeft nog meer impact als het geluid afgesloten is, dus dan heb ik het over koptelefoons en EarPods. Als je die lange tijd achter elkaar gebruikt, dan bouwt de schade op. En die herstelt zich dan eigenlijk niet."

Waar het zich vroeger vaak pas ontwikkelde op latere leeftijd is dat nu dus niet meer het geval. "We zien het vanuit de feesten en partijen, en nu dus ook bij de jeugd nog voordat ze naar festivals gaan. Zelfs bij kinderen tussen de acht en twaalf. Dat komt voornamelijk door het leren via een iPad met oordopjes in of een koptelefoon. Dat moet je niet te lang achter elkaar doen", zegt Felicia.

Preventie

Door het dragen van oordoppen tijdens het feesten valt er al veel te voorkomen. "Je neemt overigens met een oordopje maar 15 decibel weg." Maar is dat dan wel genoeg? Volgens Felicia kan je hiermee zeker gehoorschade voorkomen. Het geluidsniveau van festivals ligt tussen de 103 tot 105 decibel, dus met oordoppen maak je de kans op tinnitus een stuk kleiner.

Verder zegt Felicia dat het belangrijk is om als ouder preventief het gebruik van oortjes en koptelefoons van je kind in de gaten te houden. "Volledig afgesloten koptelefoons bij je kind opzetten zodat ze stil zijn met hun iPad, dat is niet goed. Die moet je echt wel elke twintig minuten afzetten en dan een kwartier een rustig gesprek met je kind voeren."

Wil je het hele gesprek beluisteren? Bekijk het fragment hieronder.

De Wild In De Middag

Je hoort De Wild In De Middag iedere maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie