Programma

Groep kinderen met overgewicht groeit: 'Groot gedeelte is genetisch, aanleg en omgeving'

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Groep kinderen met overgewicht groeit: 'Groot gedeelte is genetisch, aanleg en omgeving'

In Nederland lijdt zo'n 2 procent van alle kinderen aan obesitas en 15 procent is te zwaar. En die groep kinderen met overwicht groeit. Ruud de Wild belt met dokter Felicia Smits over overgewicht bij kinderen, de oorzaken hiervan en de laatste remedie: een operatie.

"We zien dat die cijfers behoorlijk stijgen", beaamt Smits. In Amerika kampen ze al langer met een groeiende groep kinderen met overgewicht. Maar "Europa begint ook goed mee te doen”, vertelt de plastisch chirurg. "Dat is niet meer een beetje te zwaar, ze worden er ook echt ziek van."

De hamburgermaatschappij

Dat overgewicht komt door de 'hamburgermaatschappij', zoals Ruud het omschrijft, klopt volgens Smits niet. "Je moet wel bepaald dingen tot je nemen om zwaar te worden. Het heeft ook met levensstijl binnen een familie te maken", legt ze uit. Maar slecht, vet en veel eten is niet de enige factor. "Een heel groot gedeelte is genetisch, aanleg en omgeving. Dus je kunt er niet altijd wat aan doen, dat is natuurlijk heel vervelend."

Volgens de arts worden sommige kinderen gewoon te zwaar geboren. "In Amerika zie je dat ze al vanaf 2-jarige leeftijd behandeld gaan worden met leefstijladviezen. Sommige baby’s zijn gewoon al heel groot en alles wat ze tot zich nemen, wordt in vet omgezet."

Operatie als laatste redmiddel

Inmiddels kunnen kinderen in Nederland met obesitas dan ook een geopereerd worden. "Het gaat om jonge kinderen van 12 tot 17 jaar", vertelt Smits over de studie die loopt naar deze operatie bij minderjarigen. "Die willen ze nu gaan behandelen als ze dat voorheen met volwassenen deden. Het is rug tegen de muur."

Maar lang niet alle kinderen komt daarvoor in aanmerking. "Als het opereren neerkomt, moet je heel selectief zijn", benadrukt Smits. "Het is echt voor degenen die alles hebben geprobeerd en die daar ook met een heel team behandeld zijn. Dus psychologisch mogen er geen zaken meer spelen."

Dokter Felicia over kinderen met obesitas: ''afvallen niet altijd een optie''

De Wild In De Middag

Van maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur hoor je op NPO Radio 2 De Wild In De Middag met Ruud de Wild. Een programma dat je op een eigenzinnige, prikkelende en humoristische manier meeneemt in de waan van de dag.

Ster advertentie
Ster advertentie