Programma

Ricky Koole: ‘Bij mij komen liedjes niet uit de lucht vallen’

  1. Nieuwschevron right
  2. Ricky Koole: ‘Bij mij komen liedjes niet uit de lucht vallen’

In de nieuwe aflevering van de podcast Liedjeslust praat Dolf Jansen met zangeres Ricky Koole over liedjes schrijven, alleen zijn en Bob Dylan.

Acteren, schrijven en zingen, Ricky is een echte alleskunner, maar dat ziet ze soms ook als een valkuil. “Omdat ik me overal begeef heb ik de neiging om me een halve amateur te voelen. Ik voel me bij muzikanten een kleinkunstenaar.” Ricky vertelt dat ze een lange tijd geen liedjes heeft geschreven en coverplaten maakte, en dat heeft een reden. “Ik dacht Joni Mitchell is er al, wat zou het nog. Dat probeer ik niet meer te doen. Ik schilder ook graag, maar ik kan niet zo goed schilderen als Van Gogh. Maar, dan kan ik niks meer doen.”

Liedjes schrijven buitenshuis

Muziek schrijven is iets dat Ricky het liefst doet als ze niet thuis is, dat ligt niet aan de ruimte, “maar ik moet gewoon weg. Het liefst een los huisje, niet in hotelkamer.” Zo schreef Ricky haar single December in het huisje van Jochem Myer. Een nieuw nummer komt voor Ricky niet uit de lucht vallen. “Het is gewoon werken. Thuis verzamel ik zinnen, woorden en ideeën, en dan moet ik weg om het af te maken.” Eerder vertelde Froukje aan Dolf dat ze vaak begint met melodie en dan komt de tekst, maar bij Ricky werkt dat net andersom. “Ik begin altijd met de tekst, want ik denk altijd dat dat mijn eerste talent is”, vertelt Ricky.

Uitzoomen

Als artiest heb je constant mensen om je heen, de crew, de band en natuurlijk het publiek. Rust en soms even alleen zijn is voor Ricky daarom erg belangrijk. “Het is een groot talent dat ik kan uitzoomen, het brengt me ook veel, maar er zijn ook veel mensen die zo goed in het moment kunnen zitten. Ik kan me vaak alleen voelen omdat ik zo kan uitzoomen.”

Luister hieronder naar de nieuwe aflevering van Liedjeslust:

Liedjeslust

Liedjeslust is voortgekomen uit Afslag Thunder Road. "Het is een grote vreugde om met makers, tekstschrijvers en muzikanten over liedjes en lyrics te spreken. Ik verheug mij de komende weken op gasten als Jacqueline Govaert en Mr a balladeer", vertelt Dolf. In Liedjeslust neemt een gast zelf drie liedjes mee en vertelt over de teksten en waarom het zo mooi is. Dolf voegt er ook zelf nog een liedje aan toe.

NPO Luister

Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire podcasts en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor iPhone of Android.

Foto omslag: BNNVARA

Ster advertentie
Ster advertentie