Programma
KRO-NCRV

De Gouden Snaar van John Taylor

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Snaar van John Taylor

Duran Durans John Taylor timmert al hard aan de weg sinds de 70's en is nog altijd niet te stoppen. De heerlijke baslijnen van de Britse bassist hebben nog altijd veel invloed op de generatie van nu.

Nigel John Taylor wordt in 1960 geboren in Birmingham, Engeland. Al van jongs af aan leert hij zichzelf piano en gitaar spelen. De jonge Nigel heeft veel bewondering voor Benard Edwards, Paul Simmons en Paul McCartney. In navolging van zijn grote voorbeelden richt de jonge muzikant zijn eerste eigen band op, Shock Treatment. Al lijkt het leven van een echte ster nog buiten bereik. Nigel is een beetje de nerd van de klas, brilletje, niet de mooiste kleding, etc. Echt een meidenmagneet is hij niet. Maar als hij Nick Rhodes ontmoet, verandert zijn leven compleet.

Vroeg succes

In 1978 beginnen Nigel en zijn schoolvriend Nick de band Duran Duran. Al snel merkt Nigel dat zijn naam niet goed bevalt, dus besluit hij om voortaan door het leven te gaan als John, zijn tweede naam. Ook de piano en zijn gitaar moeten het ontgelden, John stapt namelijk over naar basgitaar. En dat blijkt een gouden keuze te zijn. De band boekt in '81 een groot succes met het debuutalbum, Duran Duran. En dankzij de wereldwijde roem die de twee hiermee naar zich toetrekken, komt er nóg een droom van John uit. De basgitarist is namelijk groot fan van James Bond. En in 1985 krijgt zijn band de eer om de titeltrack voor de Bond film A View to a Kill te maken. Wat een eer!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niet te stoppen

In 1997 verlaat John de band in de hoop een even succesvolle solocarrière te lanceren. En een aantal goedverkochte albums volgen. Maar als de basgitarist in 2001 wordt benaderd om een reünie te houden met zijn voormalige collega's van Duran Duran, werkt hij daar graag aan mee. En daar blijft het niet bij. Duran Duran gaat in 2023 op tour door Noord-Amerika en brengt onlangs een nieuw album uit! John Taylor, welkom in de lijst.

De Gouden Snaar

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies, waarin de beste drummers ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Snaar eert Emmely dit keer de beste bassisten in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat! Bekijk hier het overzicht van alle bassisten die besproken zijn in De Gouden Snaar.

Ster advertentie
Ster advertentie