Programma

Waarom moet de één om alles huilen en de ander niet?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom moet de één om alles huilen en de ander niet?

Sam Smith vroeg het zich ook al af: "Why am I so emotional?" Bureau Kijk in de Vegte ging op zoek naar een antwoord en belde daarom met psychologe Saskia Geraerts.

Een goed voorbeeld is 'The Queen'. Queen Elizabeth II huilt namelijk nooit! Onderdrukt ze dan haar gevoelens, of voelt ze überhaupt niets? "Het is raar, dat de één dat meer lijkt te hebben dan de ander. Dat heeft te maken met ons gevoelscentrum. Dit is bij de één wat gevoeliger afgesteld dan bij de ander. Dit kun je zien als een alarmsysteem in je huis. Bij de ene gaat hij af wanneer er een vrachtwagen door de straat rijdt en bij de ander pas als er écht iemand binnen staat", aldus psychologe Saskia Geraerts.

Kille Queen?

"Zegt dit dan ook nog iets over je karakter?", vraagt Jeroen zich af. Volgens de psychologe heeft dit inderdaad iets met elkaar te maken: "Hoe impulsiever je bent, hoe extraverter je ook bent. [...] Wat je net zei over 'The Queen', ik denk dat ze die emoties wel voelt maar zichzelf gewoon niet toestaat om ze te tonen. Wanneer je heel veel zelfbeheersing hebt dan kun je zo'n traantje wel wegslikken."

Rationeel vs extravert

Of het echt iets over een persoon zegt, is vaak niet zo zwart wit te zeggen. Als je bijvoorbeeld niet snel huilt, ben je dan ook per se een killer persoon? "Dat denk ik niet per se. Ik denk dat sommige mensen rationeler zijn. Die benaderen dingen meer met hun verstand en anderen benaderen het meer op hun gevoel. Ik leef zelf volledig op mijn buikgevoel [...] terwijl mijn tweelingzus veel rationeler is, die denkt eerst ergens over na voordat ze iets doet. Dat terwijl wij toch eigenlijk genetisch hetzelfde zijn. Maar of zij nou killer is dan ik? Ik denk het niet", aldus Geraerts.

Vermoeidheid

Tóch kan zelfs de meest rationele persoon een emotioneel wrak worden. Dat heeft heel veel te maken met hoe uitgerust of vermoeid je bent. Saskia Geraerts legt dit uit: "Dit heeft alles te maken met je prefrontale cortex. Dat is het stuk achter je voorhoofd, je persoonlijke assistent eigenlijk. Daar zitten je remmingen ook in en die doen het gewoon minder goed als je moe bent. Dan laten we onszelf meer gaan en ben je inderdaad vaker boos en sneller verdrietig."

Benieuwd naar het hele gesprek tussen Saskia Geraerts en Jeroen Kijk in de Vegte? Beluister het hier:

Wy am I so emotional? - Waarom moet de een om alles huilen en de ander niet?

STEMMEN VOOR DE TOP 2000

Van 1 t/m 7 december kan je hier weer stemmen voor de Top 2000. Je stemlijstje verzenden kan tot 7 december 17.00 uur. Rond 17.45 uur is dan de complete top 10 van dit jaar bekend. De volledige Top 2000 van 2019 wordt op vrijdag 20 december bekendgemaakt.

Let op: op 7 december 17.00 uur moet je stemlijstje zijn verzonden. Stemmen die na 17.00 uur binnenkomen worden niet meer meegerekend.

KLIK HIER OM METEEN JE STEM UIT TE BRENGEN

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie