Programma

Ringo is 75 jaar

  1. Nieuwschevron right
  2. Ringo is 75 jaar

Drummer Ringo Starr is 75 geworden. Een mooi moment om terug te kijken op zijn oeuvre, maar nu eens niet de liedjes die hij maakte met The Beatles.

Beste drummer ter wereld?

Toen John Lennon in de jaren 60 gevraagd werd of hij Ringo Starr de beste drummer ter wereld vond, zou hij gekscherend hebben gezegd: "Ringo de beste drummer ter wereld? Hij is niet eens de beste drummer van The Beatles!" De immer cynische Lennon maakte het goed door later voor Ringo het liedje 'I'm The Greatest' te schrijven. De zin "I was in the greatest show on Earth, for what it is worth" is een duidelijke verwijzing naar The Beatles.

Zeer geliefd

Alle kritiek op Ringo's talent daargelaten, is Ringo zeer geliefd bij andere muzikanten. Zo erg zelfs dat alle ex-Beatles mee werken op de zeer succesvolle elpee Ringo uit 1973, drie jaar na het uit elkaar gaan van de groep. Andere bijdrages komen van toetsenist Billy Preston, soulzangeres Martha Reeves, singer-songwriters Randy Newman en Harry Nilsson, alsmede enkele leden van The Band.

Acteercarrière

Los van zijn drie Beatles-vrienden scoort Ringo een hele reeks solohits, die eigenlijk een beetje vergeten zijn door de constante focus op het werk met The Fab Four. Ook wisselt Ringo zijn muzikantenbestaan af met zijn acteercarrière. In 1970 is hij met Peter Sellers te zien in de film The Magic Christian. In de film verschijnt het McCartney-liedje 'Come And Get It', gezongen door Badfinger (nummer 21 in Nederlandse hitlijst).

Eerste solohit

Ringo scoort zijn eerste solohit in Nederland in 1971 met 'It Don't Come Easy'. De single weet de zevende plek te bereiken in de Daverende Dertig, de voorloper van de Nationale Hitparade en de Mega Top 50. Het liedje staat tegelijkertijd in de hitlijst met George Harrisons 'What Is Life', Lennons 'Power To The People' en 'Another Day' van Paul McCartney.

T.Rex

Een jaar na 'It Don't Come Easy' bereikt Ringo opnieuw de zevende positie in de Nederlandse hitlijst, nu met 'Back Off Boogaloo'. De tekst van het nummer is geïnspireerd door T.Rex-zanger Marc Bolan, waarover Starr datzelfde jaar een concertfilm maakt met de titel Born To Boogie. De film wordt uitgebracht op het Apple-label van The Beatles.

Voorkeur voor andere drummers

De elpee Ringo levert de voormalig Beatles-drummer zijn grootste hits in Nederland op: 'Photograph' (nummer 4 in de hitlijst, geschreven samen met Harrison) en 'You're Sixteen' (nummer 6 in Nederland). Het opmerkelijke aan dat album is dat Ringo slechts op één nummer zelf de percussie verzorgt. Sessiemuzikant Jim Keltner is de voornaamste drummer op de plaat.

Concertregistraties

De plaat Ringo staat eind 1973 vijf weken in de top 10 van de Nederlandse albumlijst. Zijn enige andere noteringen in de albumlijst zijn Ringo's Rotogravure (nummer 16 in 1976) en Postcards From Paradise (nummer 95 in 2015). De in de tussentijd verschenen studioalbums floppen en een tijd lang bestaat Ringo's belangrijkste output op plaat en cd uit concertregistraties met zijn All Starr Band.

Half leven zonder hits

Gedurende de jaren 70 neemt het succes van Ringo Starr in de hitlijsten af. Hij scoort nog hitjes met 'Oh My My' (nummer 18 in 1974) en 'You Don't Know Me' (nummer 24 in 1976), maar daarna is het afgelopen in de charts. Ringo zit dus al ruim de helft van zijn leven zonder échte hits.

Ster advertentie
Ster advertentie