Programma

Hartenkreet van Arnoud zorgt voor AED's op elk NS-station

  1. Nieuwschevron right
  2. Hartenkreet van Arnoud zorgt voor AED's op elk NS-station

Vanaf volgend jaar hangt er dankzij Arnoud Vermeer op ieder NS-station een AED. Hij vertelde in Jan-Willem Start Op! waarom hij een noodkreet deed naar AED's.

Arnoud plaatste zijn oproep vorig jaar naar aanleiding van een incident op station Weesp. In Jan-Willem Start Op! vertelt hij: "Ik was vorig jaar onderweg naar Schiphol. Ik stapte de trein in op station Weesp en trof een man aan op de grond in de trein. Er stonden twee conducteurs overheen. De man had een hartstilstand."

Achter slot en grendel

112 werd direct gebeld en mensen gingen op pad om een AED te vinden. Die werd gevonden, maar was onbruikbaar. Arnoud legt uit: "Het was een zaterdag- of zondagochtend en ze hingen achter gesloten deuren. Daarom hebben we moeten wachten tot de ambulance er was". Het duurde volgens hem zo’n twaalf minuten voor deze arriveerde, terwijl de overlevingskans nog maar erg klein is als men niet binnen zes minuten een AED gebruikt.

Na dit voorval plaatste Arnoud een noodkreet op Twitter, in de hoop dat dit nooit iemand meer zou gebeuren. Met succes. Vanaf volgend jaar gaat de NS op elk station een AED plaatsen op plekken waar iedereen bij kan. Arnoud: "Dat is fantastisch natuurlijk. Dan is het niet alleen voor het station en de reizigers, maar ook voor de omwonenden. Die hebben daar natuurlijk ook baat bij."

Luister hieronder naar het fragment van Arnoud in Jan-Willem Start Op!:

Jan-Willem Start Op!

Je hoort Jan-Willem Start Op! iedere werkdag tussen 06:00 en 09:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie