Programma

Oh nee! De wijn is mislukt

  1. Nieuwschevron right
  2. Oh nee! De wijn is mislukt

Slecht nieuws voor alle wijnliefhebbers: een groot deel van de Franse wijnoogst gaat mislukken door de vrieskou. Het gaat om 350 miljoen flessen uit onder meer Bordeaux. Gerard belt (natuurlijk) met Ilja Gort!

Zeldzaam

Het komt niet vaak voor dat de Franse wijnoogst zo dramatisch mislukt door vrieskou. De laatste keer was ruim 25 jaar geleden in 1991, en -als Ilja zich niet vergist- die keer dáárvoor vond het plaats in 1977.

Niet verzekerd

Om diezelfde reden zijn veel wijnboeren ook niet verzekerd. "Als dit nou vaker zou gebeuren is het wel de moeite waard om je te verzekeren als wijnboer, maar nu zijn de premies superhoog", aldus Ilja.

Vroeger was alles beter

Voorheen konden de wijnboeren zichzelf 'verzekeren' door te zorgen voor een back-up oogst. Nu is er een oogstquotum ingesteld, waardoor ze maar een bepaald aantal liter per hectare mogen oogsten. Dit geldt voornamelijk voor de kleinere wijnboeren. Rijke wijnboeren lossen het probleem nu op door een soort vuurpotten in hun wijngaard te plaatsen.

Hoe de kleine wijnboeren zo'n back-up oogst vroeger voor elkaar kregen vertelt Ilja aan Gerard:

Enorme ellende in de Bordeaux, 50% van de wijnoogst verloren. Wijnboer Ilja Gort vertelt

Prijs

Wat doet dit nou met de prijs van een flesje Bordeaux, Ilja? "Dat hangt af van de wijnboer en de mogelijkheden die hij heeft. Een grote wijnboer kan met gemak zeggen: "ik doe mijn flesje met drie tientjes omhoog". Ik weet niet hoe dat wijn in de gemiddelde supermarkt beïnvloed". Wie nu denkt de eventuele prijsstijging te omzeilen door voor een ander Frans flesje wijn te gaan, heeft het mis. Vrijwel alle streken in Frankrijk zijn aangetast.

Ekdom in de Ochtend
DJ: Gerard Ekdom
Ma t/m vr 06.00 - 12.00 uur


Ster advertentie
Ster advertentie