Programma

Duizend Spiegels

  1. Nieuwschevron right
  2. Duizend Spiegels

Op 22 november verschijnt Duizend Spiegels, het nieuwe album van Marco Borsato. Muziekjournalist Peter Schavemaker sprak uitgebreid met de zanger.

‘Het werd tijd’, zeg je over de periode tussen je vorige cd Dromen durven delen en deze nieuwe plaat. Voelt dat echt zo?
“Normaal zit er ongeveer twee jaar tussen iedere plaat, dit keer is dat iets langer. Ik wilde artistiek weer opladen. Ik wilde nu ook geen tijdsdruk die er normaal gesproken is. Voorheen was een idee voor een plaat vaak gericht op een event, waardoor er toch druk op de ketel kwam. Ik wilde nu het proces organisch laten plaatsvinden, zodat John en ik de tijd hadden om te genieten van het maakproces van deze plaat. Ik wilde de druk van succes en timing deze keer niet hebben, maar dat het album pas klaar was wanneer wij er tevreden over waren. En dat is nu zo.”

Was de druk bij het maken van de vorige platen té groot?
“Niet té groot, maar de druk was altijd wel heel groot. Hierdoor heeft het plezier bij het maken van een plaat daaronder wel eens geleden, dat wilde ik nu niet. Ik ben in een fase van mijn carrière gekomen dat het proces van het maken en hoe je tot iets komt, minstens net zo belangrijk is. Ik wilde deze keer ook diep van binnen voelen waarover deze plaat zou moeten gaan. Deze plaat moest een goed oorspong hebben over dingen die ik heb meegemaakt en meemaakt.”

Je zegt ook: ‘We moesten vroeger veel wedijveren met het album daarvoor’. Wilde je ook niet meer wedijveren met je vorige album Dromen durven delen uit 2010?
“Ja, dat klopt. Dat wedijveren bedenk je niet van te voren, maar ik wilde wel de tijd en de rust nemen om te kijken waar ik nu in mijn leven sta. En dat is nu anders dan drie jaar terug, toen was het kort geleden dat er heftige dingen waren gebeurd. Dat had zijn weerslag op de muziek. Duizend Spiegels is een heel positieve plaat over andere onderwerpen. Natuurlijk ben ik nog steeds Marco en zing over het leven zelf, dat niet altijd even prettig is. Maar er nu een betere balans, die ook aansluit bij mijn belevingswereld op dit moment. Het geluid van deze cd is ook veel meer geënt op de muziek uit de hitparade van nu. Ik denk dat er op Duizend Spiegels ook tracks staan die evergreens zouden kunnen worden en over 10 jaar nog steeds actueel zijn. Maar ook tracks die, net als ‘Dromen zijn bedrog’, aan een bepaald tijdsbeeld vastzitten en daardoor iets dateren. John Ewbank en ik willen dat beeld niet schuwen en vinden het niet erg om heilige huisjes om te trappen of onze muzikale grenzen op te zoeken. Hierdoor kunnen we na 23 jaar nog steeds vernieuwen en verrassen, ongeacht de reacties die wel krijgen. Dit is de plaat die wij wilden maken, zoals die is gemaakt.”

Dat lijkt arrogant.
“Dat is het zeker niet. Ik heb juist geluisterd naar wat er om me heen gebeurd en me daardoor laten beïnvloeden. Voor ons voelt dat als muzikale groei, waarmee John en ik ook onze ambities durven uit te spreken. Mensen moesten wennen toen de single ‘Rood’ verscheen, achteraf was dat een vooruitstrevende single. Dat gold ook voor de samenwerking met verschillende artiesten.”

De samenwerking is er ook weer op Duizend Spiegels. Bijvoorbeeld met Ali B., Gers Pardoel, een nieuw duet met Trijntje Oosterhuis (de track: ‘Ik zou het zo weer overdoen’), Lange Frans, maar ook duetten met de dochter van John en je eigen dochter op de track ´Samen voor Altijd´. Hoe belangrijk zijn deze samenwerkingen?
“Deze duetten worden van te worden niet zo bedacht. John componeert een liedje, waarna we samen besluiten dat het een toegevoegde en functionele waarde heeft om dat met z´n tweeën te zingen. Op Duizend Spiegels zal Lisa Loïs een zelfde soort rol vervullen zoals Laura Jansen dat op de vorige plaat had in het nummer Duizend Scherven. Beiden staan zo prachtig in dienst van het liedje. De duetten zorgen ervoor dat we dicht bij het karakter van de liedjes blijven.”

Welke muziek uit de hitparades heeft je geïnspireerd?
“John componeert natuurlijk, maar tijdens dit proces gaan we altijd samen zitten en benoemen waar we in leven staan, wat ons bezighoudt en over welke onderwerpen we liedjes willen maken. John heeft recent nummers geschreven met Armin van Buuren, waarvan 'This is what it feels like' featuring Trevor Guthrie op dit moment in de Billboard hitparade staat. Hij beweegt zich nu in de dance scene, dan kan het niet anders dat dit geluid ook zijn weg vindt in mijn muziek. Ik had ook de wens om aan te sluiten bij het geluidsbeeld van nu, zonder daarmee mijn identiteit te verliezen.”

Ook bij je nieuwe single ‘Muziek’ moet het publiek wennen, er staan veel reacties op de sociale media. Moest jij er ook aan wennen, nadat John het gecomponeerd had?
“Helemaal niet. Het maken van deze stijl was een wens van ons, uiteindelijk is het veel beter geworden dat ik had verwacht. Ik had van te voren, gezien de rol van de sociale media, de discussie rond ´Muziek´ ingecalculeerd, ook om het in perspectief te plaatsen. Mijn publiek heeft massaal ´Muziek´ omarmt, iets dat heeft geresulteerd in mijn negentiende nummer 1 hit. Het is onmogelijk om in een carrière van 23 jaar muziek te maken die iedereen leuk vindt.”

De single ‘Muziek’ begint met de zinnen ‘Ik ben de algehele zin van het leven even kwijt’ en ‘De muziek tilt me op, ze overstemt alle klanken van de twijfels in mijn kop’. Hoe hard klinken deze zinnen voor je, na alles wat er met je gebeurd is?
“Die voelen als een heerlijke ontlading. We hebben allemaal twijfels en momenten van zwakte. Ook voor mijn overstemt muziek alle negatieve dingen.”

Je zei eerder dat je de nieuwe plaat en single niet onder druk wilde maken. Je laat je dus ook niet onder druk zetten door alle opmerkingen op de sociale media.
“Exact. We respecteren ieders mening. Deze single en het album wilde ik nu maken, iets waar ik voor sta en dat ik hardop durf uit te spreken. Duizend Spiegels is, voor mijn doen, een hele progressieve plaat.”

Ben je met dit album meer dan ooit een verhalenverteller?
“Ja, maar ik vind dat ik altijd wel een verhalenverteller ben geweest. Op dit album staat het nummer ‘Verlies’, gebaseerd op een verhaal van een gezamenlijke vriend van John en mij van wie zijn zoon Wesley is overleden. Dat is een typisch voorbeeld van een Marco-liedje. Bij dit nummer moesten alle punten en komma’s kloppen. Zo´n nummer vraagt om discretie en het was voor ons een missie omdat op een goede manier te doen, dat recht doet aan Wesley en aan het gevoel waarmee het gezin worstelt. Het maken, inzingen en opnemen van dit nummer ging niet gepaard zonder emotie.”

Waar gaat de tekst van het openingsnummer ´Het beste wat ik ooit had´ over?
“Dat is een positieve én progressieve track die gaat over hoe blij en trots ik nu ben hoe mijn leven in elkaar zit. Het zit vol blije energie.”

En de track ´Woorden´?
“Dit liedje zal bij veel mensen associaties oproepen. Het gaat over een relatie die na jaren is verworden tot twee mensen die een leven leiden naast elkaar, meer dan met elkaar. Vragen worden niet meer gesteld, omdat men bang is voor het antwoord dat volgt. Eigenlijk communiceert men zonder woorden met elkaar. De pijn die dit verwoord klinkt op een zeer indringende manier door in dit liedje. Het is mooi om de spreekbuis te kunnen zijn van liedjes waarin mensen zich kunnen herkennen.”

Is Duizend Spiegels de weerslag van de huidige gemoedstoestand van John en jou?
“Ja. Er staan nu tracks op die we in het verleden niet hadden kunnen maken, zoals ´Samen voor altijd´. Doordat ik in de flipperkast van het leven een paar keer de kant heb geraakt heb ik wat krassen op mijn ziel gekregen, waardoor ik nu veel beter weet dat –ondanks alles wat er gebeurt- je altijd als houvast en troost je muziek hebt. Voor mij geldt dat zeker.”

Je gaat in 2014 ook weer optreden, maar kiest bewust voor de kleine theaterzalen in plaats van Gelredome. Is dat een bewuste keuze?
“Ik heb weer behoefte om contact te maken met mijn publiek. Ik wil weer het schrale bier kunnen ruiken en het publiek aanraken. Dit past nu beter bij hoe we Duizend Spiegels hebben gemaakt en hoe ik wil zijn.”

www.marcoborsato.nl

Tekst © Peter Schavemaker Tekstproducties. Alle rechten voorbehouden.

Ster advertentie
Ster advertentie