Programma

Liedjes voor de

  1. Nieuwschevron right
  2. Liedjes voor de

Sommige wereldhits lijken op het lijf geschreven van artiesten. Maar schijn bedriegt...

Bofkonten

Whitney Houston, David Bowie, Diana Ross, allemaal bofkonten die een wereldhit scoorden met een nummer geschreven voor een andere artiest. Alfred van de Wege zette nummers die eigenlijk gezongen hadden moeten worden door een ander op een rij en wij vulden hem aan:

'Golden Years'

David Bowie schreef het nummer oorspronkelijk voor Rock-'n-roll ster Elvis Presley. Het verhaal gaat dat die te druk was met andere dingen en het nummer afwees... Bowie vond het zonde om het nummer op de planken te laten liggen en besloot hij het nummer daarom zelf uit te brengen.

'How Will I Know'

George Merrill en Shannon Rubicam schreven het nummer ‘How Will I Know’ voor de beroemde zus van de King of Pop: Janet Jackson. Zij was geïnteresseerd, totdat ze de demo hoorde. Het paste niet bij haar album. Uiteindelijk luisterde goede vriend Narada Michael Walden ernaar en die vond het wel bij het nieuw talentje Whitney Houston passen. De zangeres had toen nog geen noemenswaardige hit had gescoord. Dat veranderde toen ze 'How Will I Know' uitbracht. Het nummer werd een wereldhit!

'Upside Down'

Begin jaren ‘80 wilde Aretha Franklin graag een disco-album maken. En wie konden haar daar beter bij helpen dan Nile Rodgers en Bernette Edwards? Zij vroeg het duo een nummer voor haar te schrijven. Dat werd 'Upside Down'. Maar toen Aretha Franklin hen een aantal demo's van haar nieuwe album liet horen, wilden Rodgers en Edwards daar helemaal niets mee te maken hebben. ‘Upside Down’ ging naar Diana Ross, die er een grote hit mee scoorde.

'Umbrella'

Dit nummer was oorspronkelijk geschreven voor Britney Spears. Het label van Britney zag niets in het nummer en Rihanna ging ermee vandoor. Ze bracht het nummer uit op haar Good Girl Gone Bad-album in samenwerking met Jay-Z en scoorde er een wereldhit mee.

'Telephone'

Het label van Britney keurde niet alleen 'Umbrella' af, ook 'Telephone', geschreven door LadyGaGa, zagen zij niet zitten. LadyGaGa ging er zelf vandoor met het nummer. Ze hoopte dat Britney eventueel wel een duet wilde doen, maar ook dat zat er niet in. Uiteindelijk strikte GaGa niemand minder dan Beyoncé en dit werd een regelrecht succes.

Luister hierboven naar het lijstje van Alfred van de Wege. Ken je nog meer van dit soort liedjes? Laat het weten!

Ster advertentie
Ster advertentie