Programma

Duikers halen resten containerramp uit zee: '800.000 kilo afval nooit opgeruimd'

  1. Nieuwschevron right
  2. Duikers halen resten containerramp uit zee: '800.000 kilo afval nooit opgeruimd'

Stichting Duik de Noordzee Schoon is afgelopen maandag begonnen aan een 13-daagse missie om rotzooi uit de zee boven de Waddeneilanden op te duiken. Ook initiatiefnemer van de stichting, Ben Stiefelhagen, helpt mee.

Samen met achttien vrijwilligers gaan ze de bodem ten noorden van de Waddeneilanden schoonmaken. Dit heeft vooral te maken met het schip MSC Zoe dat vorig jaar 342 containers verloor tijdens een storm. Maar liefst 3 miljoen kilo afval belandde in de Nederlandse wateren. "Er is nog 800.000 kilo afval niet boven water gekomen. Heel veel van dat afval ligt inmiddels ingehaakt in wrakken", vertelt Ben. De laatste jaren is doorgedrongen dat de Noordzee een cruciaal onderdeel van het ecosysteem is. Het schoonhouden van de Noordzee is daarom erg belangrijk. "Als we het niet doen dan breekt het af in deeltjes, gaat het zweven en hebben we er nog tientallen jaren ellende van", aldus Ben.

Eeuwenlangen scheepswrakken

Naast dat er veel afval van de gevallen containers op de bodem ligt, is er nog meer te vinden. Het gebied waar de vrijwilligers afval opduiken wordt al eeuwenlang bevaren. "Op de route waar dat afval terecht is gekomen liggen 300 scheepswrakken, dat is niet te geloven. Sommigen al van eeuwen geleden. Daar zit afval in dat alleen maar met duikers eruit is te halen", vertelt Ben. Hoewel er geen tropisch rif te zien is tijdens het duiken, ontdekken ze wel andere bijzondere dingen.

Bekijk in de video welke bijzondere dingen ze tegen komen tijdens het duiken:

Video niet beschikbaar

Jan-Willen Start Op!

Je hoort Jan-Willem Start Op! iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2.

Omslag foto: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie