Programma

Actievoerder Leon Adegeest over Lelystad Airport: 'Strafzaak waardig'

  1. Nieuwschevron right
  2. Actievoerder Leon Adegeest over Lelystad Airport: 'Strafzaak waardig'

In de nieuwe aflevering van de podcast Heb een Mening! spreekt Rick van Velthuysen met ingenieur Leon Adegeest, de man die als actievoerder Lelystad Airport stillegde.

Er zijn weinig mensen zo vaak in de media over het 'Lelystad-dossier' als Leon Adegeest. De ingenieur had net zijn droomhuis gebouwd toen bleek dat er een laagvliegroute van Lelystad Airport overheen was gepland. Adegeest beet zich vast in het dossier, legde fouten bloot en staat nu bekend als de actievoerder die de ontwikkeling van Lelystad Airport stillegde.

'Dit zijn geen fouten meer'

Keer op keer schoot hij gaten in de milieurapporten van Lelystad Airport, waarmee hij verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen meer dan eens in verlegenheid bracht, die ook nog eens de ondankbare taak had ‘de rotzooi’ van haar voorgangers op te ruimen.

Adegeest vertelt in deze podcast hoe zijn aanvankelijke gedachten dat “het ministerie wat foutjes moest hebben gemaakt” is omgeslagen naar “Dit zijn geen fouten meer, maar doelredeneren. Een strafzaak waardig, dus ik ga aangifte tegen de overheid doen!” De ingenieur is nu zelfs zover dat hij vindt dat Lelystad Airport, na alles wat er gebeurd is, nooit meer open zou mogen gaan.

Luister het hele gesprek hier:

HEB EEN MENING!

In de podcast Heb een mening! trekt Rick het land in om bekende en minder bekende Nederlanders uit te dagen zich uit te spreken over prangende en actuele zaken. "Ik laat geen ruimte voor grijs gebied en vage nuances. Maak van je hart geen moordkuil. Spreek je uit. Heb een mening!”, aldus Rick.

Heb Een Mening! wordt iedere eerste en derde woensdag van de maand gereleased via NPO Radio 2 en de bekende podcastplatformen.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie