Programma

Dave Grohl bedacht 'The Pretender' per toeval tijdens opnames

  1. Nieuwschevron right
  2. Dave Grohl bedacht 'The Pretender' per toeval tijdens opnames

De frontman van Foo Fighters blaast 51 kaarsjes uit. Hij heeft vele hits op zijn naam staan, waaronder 'The Pretender'. De track is een van de grootste hits van de band en eindigde op nummer 166 in de Top 2000. En dat terwijl het nummer per toeval ontstond!


'Ik deed maar wat'

In een interview met Guitar World vertelt Dave Grohl over het ontstaan van het nummer: "Het riffje van 'The Pretender' ontstond terwijl ik een beetje aan het spelen was tijdens het opnemen van Echoes, Silence, Patience & Grace. Ik deed maar wat tussen de takes door. Sommige nummers ontstaan op die manier. Je raakt geïnspireerd door het opnemen zelf."

Foo Fighters-sound

"Wanneer je blijft proberen komt er uiteindelijk iets uit wat je wil hebben", aldus Grohl. Hij legt uit: "Op een gegeven moment klinkt ieder riffje goed. [...] Ik hield van het melancholische gevoel van de melodie die ik toen had. Hierna ging onze producer op vakantie naar Griekenland en hij liet ons achter in de studio. Toen dachten we: 'we moeten een echte rocksong hebben'. Ik hield van de melodie, maar kan ik er iets van maken dat klinkt als de Foo Fighters?"

Beluister 'The Pretender' op Wembley hieronder (het artikel gaat verder onder de video).

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Drumset

Veel nummers van Grohl beginnen als drumpatronen. Hierna werkt de voormalig Nirvana-drummer ze verder uit. Dit was bij 'The Pretender' niet anders. Het deel van de slaggitaar volgt namelijk de kick-drums, waarna hij ruimte laat voor de lead-gitaar. "Wanneer je alles bij elkaar voegt, klinkt het gewoon als een drumset", aldus Grohl. "Daarna zetten we alles in elkaar en hadden we binnen vijf minuten de demo opgenomen."

​Echoes, Silence, Patience & Grace

'The Pretender' was de openingstrack van Echoes, Silence, Patience & Grace, het zesde studioalbum van Foo Fighters. Toen 'The Pretender' uitkwam in 2007 was het al een enorme hit, maar aan de 119e plek in de Top 2000 te zien, is het nummer een blijvende klassieker.

​Bekijk het volledige interview met Dave Grohl hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

​Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie