Programma

27 jaar na de sprong van Eddie Vedder op Pinkpop

  1. Nieuwschevron right
  2. 27 jaar na de sprong van Eddie Vedder op Pinkpop

Het is precies 27 jaar geleden dat Pearl Jam-zanger Eddie Vedder zijn legendarische sprong in het publiek maakte tijdens Pinkpop.

Wanneer je de woorden legendarisch en Pearl Jam in de mond neemt, praat je al snel over het optreden op Pinkpop in 1992.

Waanzinnige stagedive

Pearl Jam begint de set met het nummer ‘Even Flow’. Net zoals in de Top 2000 een knallende binnenkomer, waarna het publiek niet meer rustig te krijgen is. Wanneer ze een goed half uur bezig zijn besluit Eddie Vedder een waanzinnige stagedive te doen. Tijdens het nummer ‘Porch’ gebaart hij de cameraman dat hij dichterbij moet komen. Als die dichterbij is, klimt Eddie in de camera-kraan. De cameraman laat het toe, maar schreeuwt zijn longen uit zijn lijf. Aan de achterkant hangen mensen aan de kraan om de zanger en de cameraman in balans te houden. Eddie klimt tot het hoogste punt en springt van enkele meters hoogte het publiek in. Zo sprong Eddie samen met Pearl Jam de bloeitijd van de grunge in. In de zomer die volgde, brak het album Ten van Pearl Jam door.

Pearl Jam keerde in 2018 terug op Pinkpop. Deze gelegenheid gebruikt de band om de cameraman van toen te spreken. De band dacht altijd dat hij boos was, maar dit bleek niet zo te zijn. Eddie licht toe: "Hij schreeuwde naar mensen beneden aan de kraan, die het ding in bedwang hielden. Hij riep dat ze los moesten laten als ik ging springen, omdat hij anders gekatapulteerd zou worden."

Check hier de stagedive en de reactie die 26 jaar later volgde:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: screenshot YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie