Programma
KRO-NCRV

Zonder deze man was Bon Jovi nooit hetzelfde: Alec John Such

foto: Google
  1. Nieuwschevron right
  2. Zonder deze man was Bon Jovi nooit hetzelfde: Alec John Such

Afgelopen week is Het Oor Wil Ook Wat wederom de muzikale catacomben ingedoken om te speuren naar de crème de la crème op het gebied van bassisten. Deze week kwamen ze uit bij Alec John Such een van de oprichters van de band Bon Jovi, die natuurlijk niet mag ontbreken in De Gouden Snaar!

Alec John Such is geboren in 1952 en groeit op in New Jersey. Muziek was niet ver te zoeken binnen de familie Such, want zijn moeder speelde viool en zij heeft hem alles geleerd over het maken van muziek.

Nadat hij zijn diploma had gehaald, ging hij aan de slag als manager bij de Hunka Bunka Ballroom. Dat was een van de hotste clubs van New Jersey in de jaren '80. Maar na een poos begon hij zich te vervelen als manager en wilde hij graag muziek maken, want dat was zijn echte passie.

Hij ging muziek maken en niet lang nadat hij was gestopt met werken, kwam hij in 1983 John Francis Bongiovi, aka John Bon Jovi, tegen. Een muzikant met dezelfde passie voor muziek als hij, die op zoek was naar mensen voor zijn band. Alec toonde interesse en kende wel een aantal goede mensen die de band konden versterken. Deze mensen waren drummer Tico Torres en gitarist Richie Sambora. Daarbij kwam nog toetsenist David Bryan en zo was de band compleet en werd de band Bon Jovi opgericht. Ze hadden toen nog geen idee dat zij muziekgeschiedenis zouden schrijven. Maar binnen no-time werden ze wereldwijd mega populair.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Passie of werk?

In de jaren '80 gaat de band Bon Jovi als een speer. Ze scoorden wereldwijde hits met de nummers als Livin' on a Prayer en You Give Love a Bad Name en mochten over de hele wereld touren als echte rocksterren. De band was on the high road van beroemdheid, maar dat zag Such toch anders. Hij merkte in zijn laatste jaren in de band, dat er iets ontbrak. De passie die hij vroeger had voor muziek was veranderd in een werkrelatie. Het werd steeds meer werk dan dat hij echt zijn hobby/passie kon uitvoeren. Daarom besloot Alec in 1994 om uit de band te stappen. Hij is wel altijd bevriend gebleven met John Bon Jovi.

Hartstilstand

Helaas is deze legende niet meer bij ons. Alec John Such overleed op 4 juni 2022 in de nacht aan een hartstilstand, hij is 70 jaar worden. Hij blijft een bassist legende, dus welkom in de lijst van De Gouden Snaar.

Video niet beschikbaar

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat iedere zaterdag en zondag tussen 10.00 en 12.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie