Programma
BNNVARA

Jan lost razendsnel Rubik's Cubes op tijdens het NK Speedcubing

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan lost razendsnel Rubik's Cubes op tijdens het NK Speedcubing

Komend weekend staat het NK Speedcubing op het programma. Deelnemer Jan van Dorst vertelt bij Jan-Willem Start Op hoe hij verslingerd raakte aan het oplossen van Rubik's Cubes.

Waar een gemiddelde speler minuten, misschien zelfs uren nodig heeft om een Rubik's Cube op te lossen, doet Jan van Dorst (20) het in een seconde of twaalf. "In 2015 heeft mijn zusje een keer zo'n kubus uit een grijpautomaat gehaald. Toen dacht ik, dat is wel grappig", vertelt hij over zijn eerste ervaring met de puzzelblokken. "Toen heb ik op internet opgezocht hoe ik hem moest oplossen. Dat probeerde ik steeds sneller te doen, en toen kwam ik erachter dat er ook wedstrijden waren."

Persoonlijke records

Dit weekend staat er in Veenendaal zo'n wedstrijd op het programma: het NK Speedcubing. Daar strijden deelnemers tegen elkaar om te zien wie de kubussen met gekleurde blokjes het snelst op kan lossen. "Gemiddeld doe ik het dus in ongeveer twaalf seconden", legt Jan uit. "Daarmee zou ik ongeveer vijftigste worden op het NK. Ik doe vooral mee voor de persoonlijke records. De beste mensen zitten gemiddeld rond de zes seconden tegenwoordig."

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Jan én zie hoe hij tijdens het beantwoorden van een vraag een Rubik's Cube oplost!

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie