Programma
BNNVARA

Een exitstrategie en een scheidingscoach: hoe kun je beter worden in scheiden?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Een exitstrategie en een scheidingscoach: hoe kun je beter worden in scheiden?

In de klas van de dochter van filosoof Stine Jensen heeft twee derde van de kinderen gescheiden ouders. Waarom scheiden mensen zo vaak? Stine ging op zoek naar de betekenis van scheiden en vertelt in Spijkers met Koppen over haar zoektocht.

Stines dochter kwam thuis van school. Ze had een scheidingsles gehad en iedereen had gehuild. Dat zette de filosoof aan het denken, wat zijn de gevolgen daarvan? Zelf is Stine ook gescheiden van de vader van haar kind. In haar podcastserie Scheiden met Stine praat ze praat met experts, ervaringsdeskundigen en schrijvers over verschillende aspecten van het scheiden. Haar zoektocht werd ook persoonlijk, in iedere aflevering komt haar dochter Vicky en haar ex-man Jaime aan het woord.

Volgens Stine kun je uit elkaar gaan niet verklaren vanuit één reden, het is vaak complex en gelaagd. Stine: "Toch rolt er uiteindelijk één verhaal uit: een ‘exitstrategie’, die wordt aan de buitenwereld gedeeld." Als Stine toch een reden moet noemen voor haar eigen scheiding dan zijn het botsende karakters en gebrek aan vertrouwen. Haar ex Jaime beschrijft in de podcastserie de relatie als volgt, “er waren te veel rode knoppen waardoor het een wirwar wordt van verschillende emoties op verschillende levels. Dat was gewoon niet meer te ontwaren".

Scheidingstherapie en een scheidingscoach

Het is normaal om als stel naar een relatietherapeut te gaan stelt Stine, maar dat zou volgens haar ook moeten als je al uit elkaar bent. Zelf ging ze met haar ex in scheidingstherapie. “We moesten excuses aan elkaar aanbieden en verantwoordelijkheid nemen voor ons eigen gedrag. Het heeft ons heel erg geholpen om ons opnieuw aan elkaar te verbinden, niet als liefdeskoppel maar als ouders.”

De gevolgen voor het kind zijn het grootst. Daarom ging Stine met haar dochter naar een scheidingscoach. Kinderen worden hier begeleid bij het uitdrukken van hun emoties. "Mijn dochter werd gevraagd een collage te maken over de scheiding, ze knipte een plaatje van een huis in tweeën", vertelt Stine.

Ben je benieuwd naar het hele gesprek met Stine bij Spijkers met Koppen? Luister het fragment hieronder:

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

De podcast ‘Scheiden met Stine’ is te vinden in je favoriete podcast-app.

Ster advertentie
Ster advertentie