Programma
PowNed

Luchtvaartverslaggever Yteke de Jong: 'Iedereen wil met het vliegtuig'

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Luchtvaartverslaggever Yteke de Jong: 'Iedereen wil met het vliegtuig'

We hebben er lang op moeten wachten, maar de zomer komt nu eindelijk in zicht en daarmee ook het vakantieseizoen. Eddy Keur belt in De Wild in de Middag met luchtvaartverslaggever Yteke de Jong hoe het ervoor staat met de vliegvakanties, of reizigers nog Transavia-taferelen kunnen verwachten en waar de vliegschaamte is gebleven.

Goed nieuws voor de luchtvaartmaatschappijen: na de coronaperiode mogen de toestellen weer de lucht in en vakantiegangers staan te popelen om de lucht in te gaan. "Het gaat goed", beaamt De Jong. "Maar daar moet bij aangetekend worden dat men nog niet helemaal terug is op het niveau van voor de coronacrisis. In de zomer gaat het daar wel naartoe. Iedereen boekt volop vliegtickets terwijl de prijzen op dit moment 45 procent hoger liggen dan vorig jaar, dus iedereen wil met het vliegtuig."

Problemen bij Transavia

Een maatschappij die misschien wat minder in trek is, is Transavia. De luchtvaartmaatschappij moest de afgelopen periode een hoop vluchten schrappen en donderdag werd bekend dat ook in de maanden juli en augustus 210 vluchten niet doorgaan. "Dat is natuurlijk wel een dingetje", vertelt de luchtvaartverslaggever.

Transavia maakt onderdeel uit van de Air France KLM Groep, maar ook KLM kon de afgelopen periode de luchtvaartmaatschappij niet uit de brand helpen. Waarom was onduidelijk, maar gelukkig was De Jong vorige week op de KLM Open: "Er werd mij toen verzekerd door de directeur van KLM Nederland van: "We zouden dat wel graag willen, maar wij hebben zelf ook problemen met onze vloot. KLM moet ook vliegtuigen met bemanningen deze zomer inhuren om de dienstregeling rond te breien." Maar al met al blijft het natuurlijk wel een heel slecht verhaal."

Vliegschaamte lijkt ver weg

Of deze zomer alle vliegtuigen zullen vertrekken, is nog de vraag. Maar dat de vraag naar vluchten toeneemt, is zeker. En dat terwijl het klimaat ernstig onder de uitstoot van de toestellen lijdt. Voor sommige reizigers leek het pre-corona een reden om het vliegtuig links te laten liggen. En in 2018 werd de term vliegschaamte zelfs genomineerd voor het Van Dale-woord van het jaar.

Maar de discussie lijkt anno 2023 een beetje weggezakt. "Hebben we ooit last gehad van vliegschaamte?", vraagt de luchtvaartverslaggever zich hardop af. "In het jaar voor de coronacrisis uitbrak, gingen er voor het eerst meer mensen op vakantie met het vliegtuig dan met de auto."

Luister het hele gesprek hieronder terug.

Luchtvaartverslaggever Yteke de Jong: 'Iedereen wil met het vliegtuig'

Video niet beschikbaar

De Wild in de Middag

Van maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur hoor je op NPO Radio 2 De Wild in de Middag met Ruud de Wild.

Ster advertentie
Ster advertentie