Programma

Neemt vliegangst bij Nederlanders toe?

  1. Nieuwschevron right
  2. Neemt vliegangst bij Nederlanders toe?

Begin dit jaar vonden twee fatale ongelukken in korte tijd plaats met 737 MAX-toestellen en vandaag slepen aandeelhouders het bedrijf van Boeing voor de rechter. Vliegen lijkt ineens gevaarlijk te worden! Zorgen dit soort situaties ervoor dat mensen meer vliegangst krijgen?

Ruud de Wild belt in de uitzending met Lucas van Gerwen van Stichting VALK, specialist in angstbestrijding. Worden mensen banger door wat ze in het nieuws horen? "Mensen die vliegangst hebben door hun controledrang hebben heel veel last door deze twee ongelukken. Bij deze mensen neemt het absoluut toe", legt Van Gerwen uit. "Zo'n drie miljoen van de volwassen Nederlanders hebben meer of mindere mate last van vliegangst", legt Van Gerwen uit. Van deze drie miljoen mensen vliegt één miljoen zelfs helemaal niet meer.

'Het is nog steeds een veilig transportmiddel'

Toch is vliegen minder gevaarlijk dan je misschien denkt. "Alles wat je in het leven doet loop je gevaar bij. Het is nog steeds een veilig transportmiddel", legt Van Gerwen uit. "Ik zou zelf nu ook niet in een Boeing 737-MAX vliegen. Degene die ze wel hebben worden wereldwijd aan de grond gehouden. Als er iets bijzonders aan de hand is dan wordt er ook wereldwijd ingegrepen. Dat is het goede van de luchtvaart."

Heb jij last van vliegangst? Geef het hieronder door:

DE WILD IN DE MIDDAG

Je hoort Ruud de Wild elke werkdag van 16.00 tot 18.00 uur met De Wild in de Middag op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie