Programma

Wham! eerste popgroep in China

  1. Nieuwschevron right
  2. Wham! eerste popgroep in China

Het zijn niet The Beatles, de Stones, Michael of Queen die als eerste westerse groepen voet zetten op een Chinees podium... Dat is Wham!, in 1985.

Jean-Michel Jarre was nóg eerder

Gedurende de jaren 80 worden de deuren van Volksrepubliek China voorzichtig op een kier gezet voor invloeden uit het westen. Via illegaal verspreide cassettebandjes zijn artiesten als Bob Dylan en The Beatles ook te horen in de communistische staat en Fransman Jean-Michel Jarre beklimt zelfs in 1981 al het podium daar. De eerste westerse popgroep die in China mag optreden is Wham! (in het Chinees: 威猛). Opmerkelijk, gezien de songteksten van George Michael en Andrew Ridgeley niet bepaald stroken met de streng bewaakte heersende normen en waarden in het land.

George vs Freddie

Manager Simon Napier-Bell is anderhalf jaar bezig om Wham! naar China te krijgen. Queen is eveneens in de race om als eerste westerlingen op een Chinees podium te staan, maar Napier-Bell saboteert de poging van de rockband door de lokale autoriteiten foto's van de flamboyante frontman Freddie Mercury te sturen - die blijkbaar niet in de smaak vallen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Peking en Kanton

"We voelden ons enorm bevoorrecht om in die positie te staan, om als een soort ambassadeurs te handelen", zegt George Michael twintig jaar na dato over de twee concerten in China, waarvan de eerste op 7 april 1985 was in een stadion in Peking, voor een 15.000 man. "Maar we wisten niet echt wat we moesten verwachten van het Chinese publiek." Een tweede show wordt gehouden in Kanton.

Een derde van een maandsalaris

De kaartprijs zou omgerekend naar nu zo'n 4 euro bedragen, destijds een derde van een gemiddeld maandsalaris in China. De beelden van het bezoek van George en Andrew naar China zijn met de hele wereld gedeeld in 1985, mede omdat ze zijn gebruikt voor de videoclip van de hit 'Freedom' (niet te verwarren met George Michaels solohit 'Freedom' uit 1990). Ook is er een documentaire gemaakt over de trip naar China, die je hieronder kunt zien.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie