Programma

North Sea Jazz 2016 in cijfers

  1. Nieuwschevron right
  2. North Sea Jazz 2016 in cijfers

Dit jaar vindt de 41e editie van North Sea Jazz Festival plaats. Maar hoeveel artiesten treden er op en hoeveel toiletten zijn er?

De eerste

Exact veertig jaar geleden wordt het North Sea Jazz Festival voor het eerst georganiseerd, dan nog in Den Haag. Op de poster van die eerste editie staat te lezen dat er in dertig uur tijd driehonderd muzikanten optreden (het zijn er uiteindelijk iets meer) in zes zalen. Die ruim driehonderd muzikanten zijn verspreid over 68 groepen, waarvan elf kwartetten, vier kwintetten en twee trio's. Het evenement trekt in 1976 negenduizend bezoekers.

Dertien podia

Na dertig jaar verhuist North Sea Jazz Festival van Den Haag naar Rotterdam. In het evenementencomplex Ahoy is er ruim voor honderdvijftig optredens, die verdeeld zijn over dertien verschillende podia (optredens open ruimtes niet meegerekend) op vier verdiepingen, veelal binnenin het pand. Er is ruimte voor maximaal zeventigduizend bezoekers. Deze editie van North Sea Jazz is volledig uitverkocht. Eer driedagenkaart kost tweehonderd euro, voor een viparrangement ben je 975 euro kwijt.

29 nationaliteiten

Dit jaar treden er 135 acts op, 45 per festivaldag. De muzikanten komen uit 29 verschillende landen. De meeste hiervan, 58, zijn uit de Verenigde Staten afkomstig. Nederland staat op de tweede plek met 37 artiesten, gevolgd door Groot-Brittannië met dertien muzikanten. Er zijn muzikanten uit twaalf Europese landen aanwezig en ook Latijns-Amerika is goed vertegenwoordigd met muzikanten uit Mexico, Peru, Brazilië, Cuba, Guadelopue, Colombia en El Salvador. De meest exotische landen van herkomst zijn Ghana, Senegal, India, Mali en Libanon.

42 voedselstands

Los van enkele trio's, kwartetten, kwintetten en sextetten zijn er vijf bands met cijfers in de groepsnaam: Level 42, The Hot 8 Brass Band, The James Hunter Six, Bixiga 70 en Henri Texier Sky Dancers 6. Hongerig van al die bandjes kijken? Geen nood! Er zijn 42 drank- en voedselstands te vinden op North Sea Jazz, variërend van sushi tot pannenkoeken, vele soorten Italiaans ijs, fruit en er is zelfs champagne te vinden. Ook met de wc's is het keurig geregeld op het festival, want er zijn acht toiletgebouwen op het festivalterrein te vinden.

Kijk en lees hier meer over North Sea Jazz.

Ster advertentie
Ster advertentie