Programma

Roelof Hemmen tegen overleden vrouw: 'Heb ik het goed gedaan?'

  1. Nieuwschevron right
  2. Roelof Hemmen tegen overleden vrouw: 'Heb ik het goed gedaan?'

Speciaal voor de KWF Collecteweek doopt Ruud de Wild 30 MINUTEN RAUW voor één week om tot 30 MINUTEN ROUW, waarin hij in gesprek gaat met een BN’er die een dierbare is verloren aan de ziekte kanker.

In deze aflevering 30 MINUTEN ROUW praat Ruud met tv- en radiopresentator Roelof Hemmen, die dit jaar begon als nieuwslezer bij de 538 Ochtendshow. Tien jaar geleden verloor Roelof zijn vrouw Marjon aan kanker. De artsen hebben hen destijds zo goed geholpen dat Roelof graag iets voor ze terug wilde doen. "Ik heb vijf jaar gezien hoe geweldig die mensen in het Antoni van Leeuwenhoek hun best deden. Ik wilde dat een beetje helpen." Hij besloot vriend van KWF te worden en het doel te steunen.

Kop in het zand

De ziekte van zijn vrouw begon met vage klachten. "Het begon met een probleem aan de baarmoeder. Een operatie waarbij de kanker ontdekt werd. Het ging steeds slechter en uiteindelijk is ze overleden aan uitgezaaide darmkanker." Dat proces duurde alles bij elkaar vijf jaar en was een echte rollercoaster. "De kanker werd steeds minder en we kregen steeds meer hoop. Dan doe je als struisvogel je kop in het zand. Tot de uitslag weer niet helemaal was wat we hoopten. Je gaat dan steeds verder die donkere tunnel in."

Het was een zwaar proces, zowel voor Marjon als Roelof zelf. "Het is voor de kankerpatiënt het allerergst, maar als je ziet hoe je liefde kapot wordt gemaakt door kanker; dat is verschrikkelijk. (...) Als je jarenlang gezien hebt hoe iemand lijdt en die tot het allerlaatste bittere einde vecht, ze was helemaal kapot. Als dan de dood komt is dat ook een verlossing. Voor haar, maar ook voor de mensen om haar heen. Het lijden is iets wat je niet heel lang kunt aanzien."

'Soms met je accepteren dat je niet gered kan worden'

Roelof sluit zich aan bij de gedachte van KWF dat het doel niet langer is om kanker de wereld uit te krijgen. Het nieuwe gedachtegoed is dat we zullen blijven sterven aan kanker, maar KWF wil zich beter inzetten voor de laatste fases van de ziekte. Roelof: "Soms moet je misschien accepteren dat je niet meer gered kan worden. Soms moet je afzien van die ene operatie die je misschien nog een klein beetje kans geeft op een paar maanden leven."

In deze speciale extra aflevering vertelt Roelof over ondere andere het opnieuw vinden van de liefde en het tegenkomen van zijn overleden vrouw in zijn dromen.

30 MINUTEN ROUW met Roelof Hemmen - 30 MINUTEN RAUW door Ruud de Wild

30 MINUTEN ROUW

De speciale reeks 30 MINUTEN ROUW, een podcast van KRO-NCRV en NPO Radio 2, is vanaf maandag 31 augustus tot en met donderdag 3 september te beluisteren via de feed van 30 MINUTEN RAUW in Apple Podcast/iTunes, Spotify, Stitcher, Pocket Casts, Google Podcasts en de NPO Radio 1 app.

NPO RADIO 2 COLLECTE DRIVE-IN

De NPO Radio 2 Collecte Drive-in begint maandag 31 augustus om 12.00 uur en duurt tot en met vrijdag 4 september 16.00 uur. Kijk voor meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen op onze speciale actiepagina.

Foto omslag: NPO Radio 2

Ster advertentie
Ster advertentie