Programma

Wat kan je van je baas verwachten als je in quarantaine moet?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wat kan je van je baas verwachten als je in quarantaine moet?

Op vakantie gaan en aan het einde van de reis toch in thuisquarantaine moeten. Krijg je dan wel of geen loon? Wouter en Frank bellen voor antwoorden met jurist arbeidsrecht Pascal Besselink.

Luisteraar Jannie heeft een vraag via de gratis NPO Radio app gestuurd. "Veel mensen staan op het punt om op vakantie te gaan. Ik ga nu naar een land wat op code geel staat, maar wat als het verspringt naar code oranje? De overheid adviseert om twee weken in quarantaine te gaan. Maar wat kan je als werknemer verwachten van je baas?" Wouter en Frank bellen jurist arbeidsrecht Pascal Besselink op voor antwoorden!

Wel of geen loon?

"Je moet twee situaties onderscheiden", vertelt Besselink. Als je bijvoorbeeld afreist naar een land met code oranje, zoals Kroatië dan kun je het volgende verwachten: "In die situatie heeft jouw werkgever in principe het recht om die twee weken quarantaine geen loon te betalen." Veel landen zijn nu nog code geel, maar wat nou als je al in het land zit en het gaat naar code oranje? "Dat wist je natuurlijk niet van moment van vertrek", aldus Besselink. "Hier is nog geen rechtspraak over, want het is een heel nieuw onderwerp. Toch is het wel te verdedigen dat als je dan terugkeert en in thuisquarantaine gaat dat je dan wel aanspraak kan maken op loon", vertelt Besselink.

Luister het hele fragment hieronder:

Wat kan je van je baas verwachten als je in quarantaine moet?

JAN-WILLEM START OP!

Je hoort Jan-Willem Start Op! elke werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: screenshot

Ster advertentie
Ster advertentie