Programma

Gesjoemel met APK's

  1. Nieuwschevron right
  2. Gesjoemel met APK's

Uit een steekproef van de consumentenbond is gebleken dat veel garage's sjoemelen met apk's. Gijs belt met Carlo Brantsen van CARROS Magazine.

Sommige garages rekenen veel te hoge kosten en ze zien dingen die er helemaal niet zijn. "Op jaarbasis gaan er vijf of zes miljoen auto's naar een apk. Dat verdeelt zich over vijf- zesduizend bedrijven. Daar zitten schooiers tussen. Dat kun je enorm uitvergroten", vertelt Brantsen.

De schuld van de consument?

Volgens Brantsen ligt de schuld ook een beetje bij de consument. "We rijden allemaal auto. We hopen allemaal dat we het zo goedkoop mogelijk doen. Dat we geen dure reparaties hebben, dus zoeken we vaak bedrijven uit die makkelijk zijn. Of die gratis apk aanbieden."

"Een goede apk duurt een half uur. Daar zit een keurmeester op en daar komt apparatuur bij kijken. Er moet geld bij voor zo'n garage en dat hopen ze terug te verdienen door reparaties", vertelt Brantsen. 'Een garage die meer geld rekent voor een apk is dus betrouwbaarder?', vraagt Gijs. "Een gerenommeerd garagebedrijf zal er wel voor waken om in het nieuws te komen zoals vandaag. Een beetje uitkijken helpt dan natuurlijk wel."

Is er een soort trucje zodat je weet dat je niet wordt opgelicht? Check het antwoord hieronder:

GIJS 2.0

Je hoort Gijs 2.0 iedere werkdag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie